Choose your country / language

Historiska milstolpar

Passion for surface solutions: from our beginnings in 1946 until today

1946 - 2021: Från en idé till världsledande inom teknik.

I 75 år har Oerlikon Balzers stått för banbrytande utveckling och varit världsledande inom beläggningar med tunnfilm. Vi lever vår passion för ytbeläggningar med en unik kombination av hållbar utveckling, innovativ drivkraft, entreprenörsanda och tradition. Detta gynnar både våra kunder och vår miljö - igår, idag och imorgon.

Upptäck 75 år med Oerlikon Balzers

Balzers första hårda PVD-beläggning för verktyg, BALINIT® A, ”föddes” officiellt den 1:e september 1978. Ända sedan dess har Oerlikon Balzers varit en framgångshistoria utan motstycke, både som banbrytare inom beläggningsindustrin och som marknadsledare.

Tidslinje

Tidslinjefilter

Med stöd av Prins Franz Josef II och den schweiziske industrimannen Emil Georg Bührle, grundar Professor Max Auwärter företaget Gerätebauanstalt Balzers

Målet var att göra den vid tidpunkten okända och outforskade tekniken med vakuum och tunnfilm användbar i industriell skala. Eftersom det inte fanns några system eller utrustning för tillverkning av tunnfilmsbeläggningar vid denna tidpunkt valde företaget att utveckla och tillverka dem själva. De första populära användningsområdena var solskydds- och reflektionsskyddsbeläggningar för ögonlinser, reflektionsskyddsbeläggningar för kameralinser, optiska filter och reflektorer och tunna filmer för elektroniska applikationer.

  • Med stöd av Prins Franz Josef II och den schweiziske industrimannen Emil Georg Bührle, grundar Professor Max Auwärter företaget Gerätebauanstalt Balzers

Balzers beslutar att utveckla reptåliga guldfärgade PVD-beläggningar för klockindustrin

Oerlikon-Bührle Holding AG blir företagets ägare

De första lyckade försöken med TiN-belagda formningsverktyg äger rum (verktygslivslängden ökade med en faktor 4)

Den 1 september ges klartecken för utveckling och marknadsföring av hårda PVD-beläggningar för verktyg med BALINIT® A

Borrar med beläggning från Balzers visas för första gången upp på en utställning i Tyskland

Vårt första beläggningscenter i Italien.

Våra första beläggningscenter i Tyskland, Spanien och USA.

Precisionskomponenter förses med beläggning för första gången.

First coating centre in Great Britain.

Vårt första beläggningscenter i Frankrike.

Vårt första beläggningscenter i Japan.

BALINIT® B-beläggningen med titan-kol-nitrid presenteras.

Vår första beläggningscenter i Sverige.

BALINIT® C (WC/C)-kolbeläggning presenteras.

Vårt första beläggningscenter i Belgien.

Balzers går över till freonfri rengöring med ultraljud.

Vårt första beläggningscenter i Indien.

De nya TiAlN-beläggningarna BALINIT® FUTURA och BALINIT® X.TREME möjliggör torr- och hårdbearbetning

Våra första beläggningscenter i Korea och Schweiz.

BALINIT® DIAMOND-beläggningen presenteras

BALINIT® HARDLUBE-hybridbeläggning introduceras.

Våra första beläggningscentra i Österrike, Singapore och Mexiko.

Vårt första beläggningscenter i Brasilien.

BALINIT-belagda komponenter i världens första massproducerade 3-liters bil (VW Lupo 3L TDI)

Kolbeläggningen BALINIT® DLC presenteras. Oerlikon-Bührle Holding ändrar namn till "Unaxis".

BALINIT® FUTURA NANO, den första beläggningen med nanostruktur, presenteras.

Vårt första beläggningscenter i Luxemburg.

Titanaluminiumnitridbeläggningen BALINIT X.CEED presenteras

Kromnitridbeläggningen BALINIT® CNI presenteras.

Balzers Beläggningsguide för skärande verktyg publiceras.

"Generation 6", en ny generation beläggningar, presenteras. Balzers firar 25 år med BALINIT®. Våra första beläggningscenter i Polen, Portugal och Nederländerna.

Den första aluminiumkromnitridbeläggningen ur "Generation 6” presenteras: BALINIT® ALCRONA

Våra första beläggningscenter i Kina och Ungern. Balzers Beläggningsguide för formverktyg publiceras.

Vårt första beläggningscenter i Thailand.

Den andra aluminiumkrombaserade beläggningen ur "Generation 6” presenteras: BALINIT® HELICA. Det nya systemet RS 90 för stora beläggningsvolymer. Våra första beläggningscenter i Argentina och Kanada. De överlägsna BALINIT®-kolbeläggningarna presenteras. BALINIT® DLC STAR

Vi gör ett tekniskt genombrott med vår egen patenterade P3e™-teknik som gör det möjligt att belägga med hårda aluminiumoxidskikt vid processtemperaturer klart under 600 °C.

Vårt första beläggningscenter i Tjeckien. Den 1 september 2006 byter Balzers namn till Oerlikon Balzers Coating och blir en del av Oerlikons hundraåriga industriella historia.

BALINIT® ALDURA presenteras, en ny skräddarsydd beläggning med dubbel struktur. Våra första beläggningscenter i Rumänien och Turkiet öppnar.

Vi förvärvar VST Keller med bas i Schopfheim, Tyskland. VST Keller för med sig innovativ och miljövänlig PPD™-teknik till Oerlikon Group.

Vårt första beläggningscenter i Finland och Indonesien öppnar.

Ytterligare fyra Beläggningscenter öppnar i Asien. År 2008 passerar Oerlikon Balzers försäljningssiffror för första gången 500 miljoner CHF.

Vårt 5:e beläggningscenter i Japan, vårt 5:e i Indien och vårt 7:e i Kina öppnar.

Det första ryska beläggningscentret startar sin produktion i Elektrostal nära Moskva i mars.

Vi förvärvar Hartec Group, en specialist inom PVD-beläggningar med bas i Tyskland. Hartec är välkänt för sin unika och miljövänliga PVD-teknik som används för dekorativa och funktionella beläggningar för plastmaterial.

Tekniskt genombrott med vår egen patenterade S3p-teknik.

S3p® är Balzers industrialiserade och ekonomiskt hållbara HiPIMS-lösning. Det nya snabba, precisa, flexibla och kompakta beläggningssystemet INGENIA lanseras. BALINIT® PERTURA introduceras på marknaden - en heltäckande beläggningslösning för alla borrningsapplikationer som ökar produktiviteten och processäkerheten. Beläggningscentret utvidgas och den första Pulse Plasma Diffusion (PPD)-anläggningen i Asien öppnar i Busan (Korea). Den 8:e och 9:e beläggnigscentret i Kina öppnar i Chongqing och Jinan och det 3:e polska beläggningscentret öppnar i Kędzierzyn-Koźle.

Lansering av nästa generation PPD-teknik som ett alternativ till kromplätering.

Introduktion av S3p-baserade BALIQ beläggningar på EMO 2013 i Hannover/Tyskland.

Oerlikon Balzers unika beläggningsnätverk består idag av 93 center i 34 olika länder.

Samlar kraft för nästa nivå.

Den 3 juni 2014 meddelade Oerlikon att man lyckats förvärva Metco från Sulzer AG. Metco kombinerat med Oerlikons existerande beläggningsservice skapar en teknisk världsledare inom beläggningslösningar under Surface Solutions Segment.

Europas första kompetenscentrum för fordonsindustrin öppnar

I en stor öppningsceremoni med många hedersgäster och kunder öppnar Oerlikon Balzers sitt första Europeiska kompetenscentrum för beläggningar inom fordonsindustrin. Den nya anläggningen i Veľká Ida nära den stora slovakiska staden Košice är en del av Oerlikon Balzers strategi för fordonsmarknaden.

EMO 2015: Oerlikon Balzers presenterar BALINIT ALTENSA, en PVD-beläggning för ultrasnabb kuggbearbetning

Extrema skärhastigheter, maximerad produktivitet, märkbart längre verktygslivslängder - detta är resultaten från verkliga tester som gjorts på BALINIT ALTENSA, den AlCrN-baserade beläggning Oerlikon Balzers utvecklat för att möta trender inom fordons- och tillverkningsindustrin. Med BALINIT ALTENSA, som först presenterades på EMO 2015 i Milano/Italien, har fordonstillverkare och leverantörer redan rapporterat exceptionella resultat inom ett brett fält av applikationer med kuggbearbetning.

EMO 2015: Oerlikon Balzers presenterar det högproduktiva beläggningssystemet INNOVENTA mega

Den nya INNOVENTA mega omdefinierar även riktvärden för produktivitet. Det är nu den största beläggningskammaren i vår portfölj och ger väldigt kort genomloppstid för verktyg som fräsar eller borrar: genomsnittliga batchtider på mindre än fem timmar är standard. Det kan hantera arbetsstycken som är drygt en meter höga, och som har en diameter på 96 cm. Med tillåtna vikter upp till 3000 kg är detta den ideala plattformen för att belägga skrymmande formar eller sågblad. INNOVENTA mega kan hantera hela repertoaren med BALINIT-beläggningar liksom skräddarsydda beläggningar för ett brett antal applikationer. Snabb igångsättning, enkel hantering och hög reproducerbarhet är ytterligare några funktioner. Slutsatsen är att INNOVENTA mega utgör ett perfekt komplement till Balzers mer kompakta system INNOVA och INGENIA.

Launch of BALINIT FORMERA / FORMERA PLUS – the coating solution for AHSS forming applications

Vårt 5:e beläggningscenter öppnar i Sydkorea

Oerlikon Balzers öppnar sitt 5:e beläggningscenter i Gwangju i Sydkorea. ”Korea är en riktig framgångshistoria för Oerlikon Balzers. Detta nya center ger oss möjlighet att tillhandahålla ännu bättre och snabbare leveransservice för våra kunder inom formande industri / tillverkning av hushållsapparater och för våra kunder i fordonsindustrin i det blomstrande Gwangjuområdet,” säger Marc Desrayaud, som är chef för affärsenheten Tooling Solutions på Oerlikon Surface Solutions.

Centret för Automotive Solutions i Bengaluru i Indien expanderar

Den nya byggnaden för Automotive Solutions tredubblar storleken på Oerlikon Balzers redan existerande servicecenter i denna enorma storstad i södra Indien. Med en stor investering i framtiden och i den indiska marknaden kan Oerlikon Balzers nu förse kunder från olika industrier med bättre och snabbare service, och med ett bredare utbud tjänster. Tjänster fokuserade på fordonsindustrin, men även rymdfarts-, olja & gas-, textil- och bearbetningsmarknaderna för precisionskomponenter.

70 år av innovation

“Gerätebau-Anstalt” grundandes 1946 i Balzers. Prof. Max Auwärter, Franz Josef II av Liechtenstein och entreprenören Emil G. Bührle fick den revolutionerande idén att utveckla tillverkningsprocesser för tunna beläggningar och att på egen hand tillverka den utrustning som krävdes för användning inom industrin. På så sätt blev processen och utrustningen för första gången en och samma enhet som erbjöds och såldes tillsammans - en affärsmodell som kunnat stoltsera med exceptionell framgång i mer än 70 år.

Oerlikon Balzers takes over French coating specialist DMX

DMX's expertise allows us to further strengthen our position as market leader in the market of high-precision medical components as well as in the rapidly growing market of forming tools. Those are our two key market segments.

Launch of BALIQ UNIQUE – When art meets innovation

Oerlikon Balzers announces the Design Line range

Launch of INLENIA coating systems - for ultra smooth surfaces

Oerlikon Balzers achieves Nadcap accreditation in Guelph

Oerlikon Balzers acquires Primateria

Oerlikon Balzers launches BALIFOR M, an MoN coating

Oerlikon Balzers wins the A3TS Innovation Award 2017 with BALIFOR M

Oerlikon Balzers launches BALIFOR T, ta-C coating

Launch of BALINIT TURBINE PRO – a turbine blade coating

Oerlikon acquires Finnish surface engineering company DIARC Technology Oy

Oerlikon has acquired DIARC Technology Oy, a provider of surface engineering technologies and services in Finland. The acquisition will enhance the range of technologies provided by Oerlikon Balzers in the automotive and precision components industries and expand its portfolio of surface treatments.

Oerlikon acquires Swiss CVD equipment manufacturer Sucotec AG

Oerlikon has acquired Sucotec AG, a Swiss manufacturer specializing in CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market. The acquisition enhances the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

Oerlikon Balzers opens doors of largest coating centre for tools in Europe

Coating specialist Oerlikon Balzers opened its new plant in Bielefeld with a two-day event attended by guests – both customers and experts – from the areas of politics and the economy. The coating centre combines the expertise from three previous locations on a floor space of 6,000 square metres with cutting edge surface technologies for machining, forming and plastics processing. Customers from many different sectors are to benefit, from the automotive and pharmaceutical industries to tool making.

Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco, Friction Systems, inaugurate joint production facility in Nagoya, Japan

The Oerlikon Group, a leading global technology provider of market-leading technologies and services, announced the inauguration of a new production plant in Nagoya, Japan, on June 7. The company will leverage synergies to further strengthen the excellent market position of Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco Friction Systems in Japan’s top car manufacturing industry area.

Oerlikon Balzers opens largest production centre in Slovakia for heat treatment of automotive components

Oerlikon Balzers, a leading provider of surface solutions, has inaugurated its second production centre in Veľká Ida, Slovakia. The new plant marks another stage in Oerlikon’s growth strategy in the automotive industry, a major investment which meets the highest quality and environmental standards and offers automotive manufacturers state-of-the-art heat treatment processes. Together with the service centre opened in 2015, the Veľká Ida plant now represents Oerlikon Balzers' largest and most important site for coating and heat treating of automotive components.

Oerlikon Balzers introduces primeGear, a customised and integrated service package to realise unmatched gear cutting tool performance

primeGear is an all-round service package consisting of detailed analysis, consultation and tailored solutions for production. From treating tools and establishing optimal machining/ environmental conditions to the basic materials and designs, Oerlikon Balzers’ experts determine the crucial improvements which can be made in the production chain.

Oerlikon Balzers expands automotive surface treatment portfolio with heat treatment acquisition in Germany

Oerlikon, a leading provider of surface solutions, has signed and closed a targeted acquisition in Germany to expand its plasma nitriding service offering for customers and to strengthen its position in the automotive market. Härterei Dipl.- Ing. Peter Eicker KG (Eicker), a specialised heat treatment supplier for the automotive industry, will now operate under the Oerlikon Balzers brand.

Oerlikon Balzers inaugurates largest customer centre in India in the presence of guests of honour

On 12 October, Oerlikon Balzers India, a leading provider of surface solutions, inaugurated its largest Indian production centre in Manesar in the presence of Hereditary Prince Alois of Liechtenstein and Dr Doris Frick, the Ambassador of Liechtenstein in Switzerland. The new facility represents a further major commitment by Oerlikon Balzers to the Indian market as it continues to grow, and this significant investment in the future and in India will allow Oerlikon Balzers to serve its customers across various industries even more effectively.

Launch INNOVENTA kila at JIMTOF: The next level of flexibility, productivity and connectivity when it comes to PVD coatings!

For JIMTOF Oerlkon Balzers launch INNOVENTA kila. INNOVENTA kila has the preferred coating system size for most production requirements and perfectly masters smaller to larger quantities. The successor of the best-selling INNOVA meets all your expectations with compelling elegance. It's the perfect coating system for tools, and also R&D. Entirely compatible with the INNOVENTA family.

Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys

Oerlikon deepens partnership with Airbus: Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED medical coatings

Oerlikon Balzers introduced its new BALIMED portfolio, comprising seven highly advanced coatings that meet the demanding requirements of today’s medical instruments and components industry. These low-friction and wear-resistant ThinFilm coatings offer higher cost efficiency and contribute to improved patient outcomes thanks to their biocompatible, antimicrobial and chemically inert properties.

Oerlikon Balzers continues expansion with new customer centre in China

Oerlikon Balzers held the Grand Opening Ceremony with guests of honour and customers to inaugurate its new coating centre in Dongguan, China. A much larger production space was required in Dongguan in order to process the rapidly growing order volume of recent years. Oerlikon Balzers started its coating business in China in 2004. The new customer centre is now the second largest in China.

Oerlikon Balzers opens new Customer Centre and celebrates 20 year in Mexico

On 4 April 2019, Oerlikon Balzers opened a new customer centre in Querétaro, Mexico. At the opening ceremony Oerlikon Balzers Mexico also celebrated its 20-year anniversary with customers and guests of honour. This new site represents another key milestone in Oerlikon Balzers’ growth strategy, as it allows the company to respond to the increased demand from the automotive industry for its sustainable highquality coatings and heat treatments.

Oerlikon Balzers builds Competence Centre for sustainable metallisation of plastics with a chrome look

On 7 May 2019, Oerlikon Balzers laid the foundation stone for its new Competence Centre in Bisingen, Germany. Once open in April 2020, components made from plastic, primarily for the automotive sector, will be metallised with a chrome look using sustainable ePD technology on a site covering several thousand square metres. More than 100 new jobs will be created at the Bisingen Competence Centre, which will enable Oerlikon Balzers to meet the high demand and ever increasing requirements of its customers from the automotive sector.

Oerlikon Balzers celebrates 15-year anniversary in China

Oerlikon Balzers has celebrated the 15th anniversary of its first Chinese customer centre in Suzhou. The company started production in China back in 2004 with 20 employees and has grown rapidly over the years, today boasting 13 customer centres and several hundred employees. The management invited the team members from the very beginning for a special anniversary dinner to celebrate their unique contribution over the last 15 years.

Oerlikon Balzers inaugurates two customer centres in Sweden

in 2019, Oerlikon Balzers opened two new customer centres in Sweden, the first in Eriksberg on 28 May and the second in Köping a day later. With these two new customer centres, Oerlikon Balzers is pursuing its strategy of being as close as possible to its customers, which shortens delivery times and routes, improves customer service and helps the company reduce its carbon footprint.

Oerlikon Balzers launches BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA

Ceramic seal discs in sanitary fittings, pneumatic valves, ceramic shafts and pump bearings as well as components in pumps and compressors are exposed to extreme friction over a long period of time. To keep these devices running reliably for longer, Oerlikon Balzers has developed BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA; hydrogen-free hard carbon coatings that protect components against wear from frequent use and at elevated temperatures.

Oerlikon Balzers hosted the first Oerlikon Balzers Surface Solutions Symposium

The first Surface Solutions Symposium for Precision Components attracted 75 attendees, among them customers and industry thought leaders, who met to network and share their perspectives on what will shape the future of component coatings across a number of different industries.

Oerlikon Balzers unveils BALINIT TISAFLEX for machining difficult-to-cut materials at the highest level

BALINIT TISAFLEX from Oerlikon Balzers is a high-end coating solution that offers superior oxidation resistance, high thermal stability and exceptional wear resistance, making it perfect for machining challenging materials such as titanium, nickel-based alloys and stainless and hardened steel, which are being used more and more in the aerospace, 3C (Computers, Communications and Consumer electronics) and mould-making industries.

Oerlikon Balzers unveils BALIQ CARBOS and CARBOS STAR

Oerlikon Balzers has developed new amorphous hydrogen-free carbon (a-C) coatings, BALIQ CARBOS and BALIQ CARBOS STAR, which deliver an exceptional combination of high hardness, low friction and low roughness for applications with extreme contact pressures and sliding velocities.

Oerlikon Balzers receives Bosch quality excellence award for high-quality component coatings

Oerlikon Balzers has received a “ZERO defects certificate” from Bosch in recognition of supplying components coatings of the highest quality in 2018. By delivering products with no defects, Oerlikon Balzers made a substantial contribution to the continuous improvement in quality for the world-leading automotive supplier.

SUCOTEC: Oerlikon Balzers launches its new CVD equipment for the tools market

Oerlikon Balzers launched at EMO 2019 its new CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market in three different sizes: SUCOTEC kila, mega and giga. SUCOTEC complements the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which mainly focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

BALIQ AUROS: The new high-performance coating for threading tools

For high-quality threading tools, Oerlikon Balzers developed the high-performance BALIQ AUROS coating. This extremely smooth and wear-resistant AlCrN-based coating is combined with a top coating to prevent the tool surface from welding with the workpiece material, which improves performance and ensures high process reliability.

Digital services and smart coating solutions from Oerlikon Balzers

Oerlikon Balzers showcased its latest coating and equipment developments and its new digital services at EMO in Hanover from 16 to 21 September 2019. Encompassing the full coating process, from the moment the order is placed through to delivery, these high-quality, future-oriented services offer a wide range of benefits for customers.

Oerlikon Balzers France celebrates 30 years in Limoges customer centre

On 1 and 2 October Oerlikon Balzers invited special guests and customers to celebrate the 30th anniversary of its customer centre in Limoges, France. Limoges is best known as Oerlikon Balzers' competence centre for the motorsports industry, offering coating solutions for precision components used in high-performance engines.

Oerlikon Balzers inaugurates forming tools facility and celebrates 25 years in India

Oerlikon Balzers celebrated 25 years of operations in Pune, India, on 12 October 2019. Customers, guests of honour and employees gathered for the event, which also marked the inauguration of the new forming tools centre, a demonstration of Oerlikon Balzers’ continued commitment to the growing Indian market.

Oerlikon Balzers launches the METAPLAS.DOMINO kila flex coating equipment

Die METAPLAS.DOMINO kila flex bietet besonders große Flexibilität durch ihre zwei Türen, die ein schnelles Be- und Entladen erlauben und ein Upgrade auf automatisiertes Be- und Entladen erlauben.

Oerlikon erwirbt D-Coat, ein führendes deutsches Technologieunternehmen für Diamantbeschichtung

Oerlikon has acquired D-Coat GmbH, a leading provider of diamond coating technology in Germany. The acquisition expands Oerlikon Balzers’ portfolio of surface treatment technologies, especially for cutting tools applied in the aerospace and automotive industries.

New global Competence Centre for PDC (Plastic Design Components) opens in Bisingen, Germany

Now that the new site has been commissioned, we can offer job coating of plastic injection moulded components for a wide range of industries, including the automotive, consumer goods and household appliance sectors: Metallised plastic coatings based on our ePD technology. As well, the Bisingen Competence Centre will mainly be responsible for the sale of INUBIA coating systems and will provide support for interested customers when designing, setting up and commissioning their own coating facilities. This includes coating and product development, as well as conceptual design of overall production processes.

  • Oerlikon Balzers Competence Centre Bisingen
  • Oerlikon Balzers Competence Centre Bisingen

Oerlikon Balzers delivers first INUBIA B15 to automotive OEM for metallizing an exterior plastic component

High-quality plastic components with high-gloss metallic or matt surfaces and a chrome look are widely used in many industries they offer functional properties and add value to the product. Both the INUBIA B6 and B15 PVD coating systems metallize plastic parts in compliance with REACH without the use of harmful substances. They provide smooth, glossy and scratch-free coatings with high durability and high adhesion on a wide range of polymers.

Airbus qualifies Oerlikon Balzers’ high-end coating system for REACH-compliant component coatings using BALINIT C

Oerlikon Balzers has received qualification from Airbus for its RS 50 coating system, which uses the latest carbon coating technology. The RS 50 is located in Ferrières-en-Brie near Paris, a major Aerospace certified production facility of Oerlikon Balzers. The coating system has been selected and approved by Airbus to secure REACH-compliant PVD coatings with BALINIT C.

Oerlikon Balzers introduces REACH-compliant BALINIT PROTEC coating for industrial gas turbine compressors

Three key factors can impair performance of industrial gas turbine compressors: Solid Particle Erosion (SPE), Water Droplet Erosion (WDE) and corrosion of turbine blades. If undetected, these problems will reduce efficiency and increase costs for operators of power generation plants. BALINIT PROTEC from Oerlikon Balzers, is a REACH-compliant coating specifically developed to make industrial gas turbine compressors significantly more efficient and protect against corrosion and erosion.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED TICANA coating for dental abutments and instruments

Oerlikon Balzers has introduced BALIMED TICANA, a PVD coating specifically designed for dental abutments and instruments that meets the stringent requirements of modern dentistry. The innovative coating is the same colour as human gums, which makes it discreet, and it also offers functional properties that help ensure patients get the very best long-term healthcare. The new BALIMED TICANA coating represents another step forward in Oerlikon Balzers’ growth strategy in the medical industry.

Oerlikon Balzers France awarded Nadcap Merit Status

Oerlikon Balzers has received Nadcap Merit Status for all the coating technology used in its customer centre Ferrières-en-Brie, France. The Merit Status means a less frequent audit schedule and is “a sign of trust in the ongoing commitment to quality”, according to the Performance Review Institute, which administers Nadcap.

Oerlikon Balzers opens new application support centre for pre- and post-treatment in Sweden

Oerlikon Balzers has opened a new application support centre in Uppsala, Sweden, for the pre- and post-treatment of cutting tools for the automotive industry. Not only does the new location give customers an information and consulting centre: it also serves as a training centre for new employees and apprentices, so that Oerlikon Balzers staff can keep up-to-date with the latest pre- and post-treatment technology and offer first-class service to customers around the world.

Oerlikon Balzers receives GreenCo Certification and Platinum Quality Excellence Award in India

Oerlikon Balzers India has received GreenCo Silver Certification from the Confederation of Indian Industry (CII) and has been awarded first prize (Platinum) in the Quality Excellence competition organised by the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI). These awards recognise Oerlikon Balzers’ contribution towards an ecologically sustainable business model and to improving the customer experience by providing quality goods and services in India.

Oerlikon Balzers recognised by Bosch as Best Supplier of Surface Treatments

Oerlikon Balzers has received the Bosch “Best Supplier of Surface Treatments” award for 2019. The company was recognised for providing excellent quality with its high-end coatings applied to precision components for the world’s leading automotive supplier.

Oerlikon Balzers introduces new BALORA portfolio featuring the next generation of MCrAlY coatings based on PVD Arc technology

Oerlikon Balzers has introduced its new BALORA portfolio of coatings which offers revolutionary properties for applications in high-temperature environments, such as in the aerospace and power generation markets. The first coating from the new portfolio, BALORA PVD MCrAlY, represents the next generation of high-density MCrAlY coatings, which use Oerlikon Balzers’ proven PVD Arc surface and equipment technologies to form an outstanding barrier against oxidation and hot corrosion inside the hot section of turbines.

Oerlikon Balzers utökar sitt tjänsteutbud i Nordamerika med det största centret i västra USA

Det nya beläggningscentret är det största i västra USA och är utrustat med den senaste beläggningstekniken, vilket gör det möjligt för Oerlikon Balzers att tillhandahålla beläggningstjänster för precisionskomponentindustrin och verktyg inom skärande bearbetning samt formsprutning, pressgjutning och metallformning.

Oerlikon Balzers fortsätter att expandera i Asien med det första beläggningscentret i Vietnam

Det nya beläggningscentret i Bac Ninh, nordost om den vietnamesiska huvudstaden Hanoi, utgör en viktig milstolpe i expansionsstrategin i Asien och med sina högkvalitativa och väletablerade beläggningstjänster erbjuder Oerlikon Balzers nya affärsmöjligheter i den framväxande ekonomin i Vietnam.

Oerlikon Balzers introducerar BALINIT DURANA, en mångsidig beläggning för krävande maskinbearbetning.

Kombinationen av AlTiN-baserade skikt och TiSiXN-skikt ger BALINIT DURANA en hög grad av duktilitet och enastående slitstyrka, även vid extrema driftstemperaturer. En skräddarsygg beläggningsstruktur och dess egenskaper minskar nötande slitage. Kunder drar nytta av en avsevärd prestandaökning och en livslängd för sina skärverktyg som är över genomsnittet.

Oerlikon Balzers introducerar BALDIA, den nya portföljen med diamantbeläggningar

Diamant har speciella egenskaper: den är extremt slitstark på grund av sin oöverträffade hårdhet, erbjuder värmeledningsförmåga och är kemiskt inert, vilket gör den till det bästa valet för bearbetning av kraftigt nötande material. Diamantbeläggningarna i den nya BALDIA-portföljen förbättrar bearbetningsprestandan och möjliggör tillverkning av komponenter med snävare toleranser så att högsta möjliga precision kan uppnås.

Oerlikon Balzers utökar sitt utbud av tjänster i Ryssland med ett nytt omslipningscenter för skärande verktyg

Oerlikon Balzers har öppnat ett nytt omslipningscenter i Moskva för att möta globala och lokala kunders efterfrågan på ett omfattande utbud av tjänster för omslipning och ombeläggning av deras skärverktyg. Oerlikon Balzers erbjuder redan denna tjänst över hela världen, inklusive Ryssland, i 18 länder i Europa, Nord- och Sydamerika och Asien.

Oerlikon förvärvar Coeurdor för att expandera till den växande marknaden för lyxartiklar

Oerlikon tillkännager det framgångsrika förvärvet av Coeurdor, en ledande fullserviceleverantör av komponenter för den snabbt växande lyxvaruindustrin. Coeurdor är ett väletablerat varumärke och fullserviceleverantör för design, tillverkning och beläggning av metallkomponenter till världsledande lyxvarumärken. Coeurdors accessoarer utgör delar av läderväskor, bälten, klockor och andra lyxartiklar.

Oerlikon Balzers tecknar ett 10-årigt kontrakt med MTU Aero Engines för att belägga komponenter till nästa generations flygmotorer och förbättra effektiviteten

Med detta långsiktiga avtal tar Oerlikon Balzers ytterligare ett stort steg framåt när det kommer till att leverera avancerad ytteknik och beläggningar till flygindustrin. MTU Aero Engines, Tysklands ledande flygmotortillverkare, kommer att dra nytta av industrialisering, know-how och expertis hos en ledande leverantör av PVD-beläggningar och dess utrustningsportfölj för att med kort varsel kunna leverera en genomgående hög och reproducerbar produktkvalitet.

75 år med Oerlikon Balzers: ändlös passion för hållbara yttekniker

Oerlikon Balzers firar sin 75-årsdag. År 1946 hade professor Max Auwärter en idé om hur man skulle göra den då i stort sett okända tunnfilmstekniken i vakuum användbar i industriell skala. Sedan 1980-talet har det Liechtenstein-baserade företaget förvaltat den idén och fokuserat på sin passion för hållbara innovationer som avsevärt förbättrar prestanda och livslängd för verktyg och precisionskomponenter i en rad olika branscher.

Oerlikon Balzers på EMO 2021: Maximal produktivitet med hållbara beläggningslösningar

Oerlikon Balzers har visat upp sina senaste beläggnings- och utrustningsutvecklingar samt digitala tjänster på EMO i Milano mellan 4 och 9 oktober 2021. De senaste innovationerna ger kunderna utökad verktygslivslängd, högre processtillförlitlighet, ökad produktivitet och minskat miljöavtryck, samtidigt som de sparar avsevärda produktionskostnader.

Hållbar fordonsproduktion: Beläggningslösningar från Oerlikon Balzers bidrar till utmärkelsen för ett innovativt plastkoncept från en förstklassig biltillverkare

Oerlikon Balzers levererade beläggningsutrustning och metoder för metallisering av plastdelar till BMW Groups fabrik i Landshut. ePD-tekniken som utvecklats av Oerlikon Balzers möjliggör innovativa funktioner och design, och uppfyller miljömässiga föreskrifter från REACH. I september vann BMW Group Grand Award för sitt innovativa plastkoncept i sin nya, helelektriska och kompakta SUV, BMW iX. Både Oerlikon Balzers beläggningar med sensortransparenta egenskaper och beläggningarna på formverktygen som producerar det nydesignade njurgallret bidrog till utmärkelsen.

Oerlikon Balzers wins Technology Innovation Award for surface treatment in the automotive industry

Oerlikon Balzers is awarded the Technology Innovation Award by AutoRevista, the leading Spanish trade magazine for the automotive industry. This award recognises the growth achieved in Spain by Oerlikon Balzers, which has offered a diverse and sustainable coating portfolio in this industrial sector for decades.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED ANTHRACITE SATIN for surgical instruments

Designed specifically for surgical instruments, the anthracite colored coating provides anti-glare properties, sharper cutting edges and excellent wear resistance over time, even after multiple autoclave cycles.

Oerlikon Balzers launches BALINIT MOLDENA, a highly abrasion and corrosion resistant coating for injection moulding and extrusion of filled polymers

Its superior abrasive and corrosion resistance makes it perfect for applications with glass fibre reinforced plastics (GFRPs) and fully recycled materials while ensuring a longer mould service life and delivering high-quality products.

High process reliability in tapping with the new BALIQ ANTOS coating from Oerlikon Balzers

BALIQ ANTOS increases considerably production output thanks to its homogenous running-in behaviour. Customers benefit from high process reliability and longer tool service life.

New BALINIT MAYURA coating from Oerlikon Balzers enables maximum precision and productivity for machining and forming non-ferrous materials

BALINIT MAYURA is a new carbon-based coating for machining and forming non-ferrous materials. Manufacturers and end users benefit from longer tool service life and higher productivity in the manufacturing process.

Oerlikon Balzers wins the Magna Supplier Innovation Award 2022 with its Smart Coatings

Oerlikon Balzers has won the Magna Supplier Innovation Award 2022 in the “Transmission Solutions” category with its Smart Coatings. Magna’s powertrain division, one of the world’s leading Tier 1 automotive suppliers, had invited companies for the fifth time to submit their ideas for future and sustainable powertrains in its “Supplier Innovation Challenge”. Oerlikon Balzers took first prize with its idea to use thin-film coatings as sensors for real-time monitoring of automotive components, a development which once again underscores the innovative power of Oerlikon’s technology.

Oerlikon Balzers signed a ten-year contract with ITP Aero to use its new advanced PVD coating on ITP Aero’s next generation aero engine components

Oerlikon Balzers has signed a ten-year contract with ITP Aero to apply Oerlikon’s new advanced high-temperature wear resistant coating BALORA TECH PRO on components of the Pratt & Whitney Canada PW800 turbofan engine that powers the new Gulfstream G500/G600 and Dassault Falcon 6X business jets.

Enhancing precision machining for challenging materials: Oerlikon Balzers introduces PVD coating BALIQ TISINOS PRO

Oerlikon Balzers has set a new industry standard with BALIQ TISINOS PRO. Developed specifically for machining hardened steels, stainless steels or high-temperature alloys, this PVD coating reduces the load on the tool and significantly improves wear resistance when hard machining steels with a hardness of up to 70 HRC. Customers benefit from longer tool service life and high-quality production output.

The "Smooth Revolution" celebrates its anniversary: The first BALIQ coatings were introduced 10 years ago

Coatings that make history: The next generation of coatings based on Oerlikon Balzers' proprietary S3p technology.

Oerlikon Balzers adds the METAPLAS.DEGAS to its PVD system portfolio

Optimum adhesion of PVD coatings requires a substrate free of dust, dirt, oil, fingerprints and other contaminants. METAPLAS.DEGAS degasses substrates under vacuum at high temperature. This process effectively cleans the substrates, enabling the best possible adhesion of the coating and shortening the subsequent coating process in the PVD system.

Oerlikon Balzers France: Nadcap Merit Status renewed for 24 months

The Ferrières-en-Brie site in France, part of Oerlikon Balzers, has recently undergone an audit and has been awarded Nadcap Merit Status for its entire coating technology for another 24 months. The Merit Status extends the audit cycle for re-accreditation and is ‘a sign of trust in the ongoing commitment to quality’, according to the Performance Review Institute managed by Nadcap.

1 av 111

© Copyright 2024 OC Oerlikon Management AG

Back to top keyboard_arrow_up

keyboard_arrow_up