Choose your country / language

BALINIT A Titán-nitrid az első lépéstől – A világ első kopásálló PVD bevonata

Hatékony védelem abrazív és adhéziós kopás ellen. A BALINIT® A volt cégünk első kopásállósági bevonata, amelyet világszerte számos helyen ma is alkalmaznak.

Composing
Thread Former Coated
Food-safe and often used for medical instruments
Gold Coating

Minden a titán-nitriddel kezdődött. A BALINIT® A továbbra is számos különféle alkalmazásban sokoldalú kopásvédelmet biztosít, hatékonyan csökkentve az abrazív és adhéziós kopást.

Használják dekorációs célból és kopásjelzőként. Speciális, 200 °C alatti, alacsony hőmérsékletű alkalmazásoknál a BALINIT® A ARCTIC bevonatot használják.

A TiN-bevonatú hidegalakító szerszámok kezdeti vizsgálatait 1977-ben végezték el igen sikeresen, hiszen az élettartam 4-szeresére növekedett. A szerszámokhoz való PVD kemény bevonatok marketingtevékenységének megkezdésére 1978. szeptember 1-jén érkezett a hivatalos engedély.

  • A Balzers első kopásvédelmi PVD bevonata
  • Készül alacsony hőmérsékletű bevonatként is
  • Sokoldalúság 1978 óta
  • Élemiszeripari felhasználhatóságú
  • Dekoratív aranysárga színben
BALINIT A
Bevonat anyaga TiN
Bevonatolási technológia Arc
Bevonat színe aranysárga
Bevonat keménység HIT [GPa]* 30 ±3
Súrlódási együttható acéllal (szárazon)** ~0,6
Belső feszültség [GPa]*** ~0,6
Max. üzemi hőm. [°C]**** 600
Eljárás hőmérséklete < 500
Általános megjegyzés A megadott adatokat kérjük iránymutatóként kezelni, azok az adott alkalmazástól és felhasználási körülményektől valamint a vizsgálati feltételektől is függnek.
*Bevonat keménység HIT [GPa] A mérések ISO 14577 szerinti nanobemetszéssel történtek. Multilayer szerkezetű bevonatok esetén az egyes rétegek keménysége eltérő. A keménység az adott alkalmazástól függően módosítható.
**Súrlódási együttható acéllal (szárazon) A keménység megállapítása ball-on-disc (gömbsüveg csiszolattal) vizsgálattal, száraz körülmények között, ASTM G99 szerinti acélgolyóval történt. Felfutás alatt a megadottnál nagyobb értékek fordulhatnak elő.
***Belső feszültség [GPa] A mérések XRD, illetőleg hajlítási eljárással (Stoney-képlet) történtek. A számított hőterhelést kivontuk.
****Max. üzemi hőm. [°C] Ezek nem gyakorlati körülmények között mért, közelítő értékek. A termodinamikai törvényeknek megfelelően az értékek függenek az alkalmazásban tapasztalható nyomástól.

© Copyright 2024 OC Oerlikon Management AG

Back to top keyboard_arrow_up

keyboard_arrow_up