Choose your country / language

Fites històriques

Des dels nostres inicis l’any 1946 fins avui. Aquí li presentem la nostra història.

1946 – 2021: D’una idea a líder tecnològic mundial

Durant 75 anys, Oerlikon Balzers ha estat sinònim de desenvolupaments pioners i lideratge tecnològic mundial en recobriments de capes fines. La nostra passió són les solucions de superfície i la vivim amb una combinació única de sostenibilitat, impuls innovador, esperit emprenedor i tradició. Això beneficia als nostres clients i el nostre medi ambient - ahir, avui i demà.

Explori els 75 anys d’Oerlikon Balzers.

El primer recobriment dur PVD per a eines de Balzers, BALINIT® A, va “néixer” oficialment l’1 de Setembre de 1978. Des de llavors, Oerlikon Balzers ha estat una història d'èxit sense precedents, que va des de ser pioner en el món dels recobriments a ser un líder en el mercat.

Cronologia

Filtre cronologia

Amb el suport del príncep Franz Josef II i de l'industrial suís Emil Georg Bührle, el professor Max Auwärter va fundar Gerätebauanstalt Balzers.

L'objectiu consistia a fer que la tecnologia de capa fina en buit, tan poc coneguda i menys investigada, pogués utilitzar-se a escala industrial. Com que no existien ni sistemes ni equips per a la producció de recobriments de capa fina en aquell moment, l'empresa els va desenvolupar i els va produir internament. Les primeres aplicacions populars van ser els recobriments antireflectors i de protecció solar per a lents oftàlmiques, recobriments antireflectors per a lents de càmeres, filtres òptics i capes fines per a aplicacions electròniques.

  • Amb el suport del príncep Franz Josef II i de l'industrial suís Emil Georg Bührle, el professor Max Auwärter va fundar Gerätebauanstalt Balzers.

Balzers decideix desenvolupar recobriments PVD de color daurat resistents al ratllat per a la indústria rellotgera.

Oerlikon-Bührle Holding AG es converteix en l'únic propietari de l’empresa.

Les primeres proves d’eines de conformat amb recobriment de TiN van ser molt satisfactòries (la vida útil es multiplicà per 4).

L'1 de setembre es va donar oficialment llum verda al desenvolupament i llançament al mercat dels recobriments durs PVD per a eines amb BALINIT® A.

Per primera vegada es mostren, en una fira a Alemanya, unes broques helicoïdals recobertes per Balzers.

Primer centre de recobriment a Itàlia.

Primers centres de recobriment a Alemanya, Espanya i els EUA.

The first application of coatings to precision components

First coating centre in Great Britain.

Primer centre de recobriment a França.

Primer centre de recobriment al Japó.

Presentació del recobriment de carbonitrur de titani BALINIT® B.

Primer centre de recobriment a Suècia.

Presentació del recobriment de carboni BALINIT® C (WC/C).

Primer centre de recobriment a Bèlgica.

Balzers canvia a sistemes de neteja ultrasònica sense clorofluorocarbonis (CFC).

Primer centre de recobriment a l’Índia.

Els nous recobriments TiAlN BALINIT® FUTURA i BALINIT® X.TREME fan possible el mecanitzat en sec i en dur.

Primer centre de recobriment a Corea i Suïssa.

Presentació del recobriment BALINIT® DIAMOND.

Presentació del recobriment híbrid BALINIT® HARDLUBE.

Primers centres de recobriment a Àustria, Singapur i Mèxic.

Primer centre de recobriment a Brasil.

Els components recoberts amb BALINITen el primer cotxe de 3 litres de producció en sèrie (VW Lupo 3L TDI).

Presentació del recobriment de carboni BALINIT® DLC. Oerlikon-Bührle Holding canvia el seu nom a “Unaxis”.

Presentació de BALINIT® FUTURA NANO, el primer recobriment amb nanoestructura.

Primer centre de recobriment a Luxemburg.

Presentació del recobriment de nitrur d'alumini titani BALINIT® X.CEED.

Presentació del recobriment de nitrur de crom BALINIT® CNI.

Es publica la Guia de Recobriments de Balzers per a eines de tall.

Presentació de "Generation 6", una nova generació de recobriments. Balzers celebra 25 anys de BALINIT®. Primers centres de recobriment a Polònia, Portugal i els Països Baixos.

Presentació del primer recobriment de nitrur de crom alumini de la "Generation 6": BALINIT® ALCRONA

Primer centre de recobriment a la Xina i Hongria. Es publica la Guia de Recobriments de Balzers per a eines de conformat.

Primer centre de recobriment a Tailàndia.

Presentació del segon recobriment de base crom alumini de la "Generation 6": BALINIT® HELICA. Nou sistema de recobriment RS 90 per a grans volums de recobriment. Primer centre de recobriment a l´Argentina i Canadà. Presentació del recobriment de carboni superior BALINIT® DLC: BALINIT® DLC STAR

Technological breakthrough with proprietary and patented P3e (TM) technology which allows deposition of hard aluminium-oxide coatings at coating temperatures clearly below 600°C

First coating centre in Czech Republic. With 1 September 2006 Balzers is called Oerlikon Balzers Coating and commits to its hundred years of industrial history and the traditional strengths of the Oerlikon corporation.

Introducció de BALINIT® ALDURA, nou recobriment amb estructura dual. Obertura dels primers centres de recobriment a Romania i Turquia.

Adquisició de VST Keller, amb seu a Schopfheim, Alemanya. VST Keller aporta la innovadora tecnologia respectuosa amb el medi ambient PPD™ al Grup Oerlikon.

S'obre el primer centre de recobriment a Finlàndia i a Indonèsia.

S'inauguren quatre centres de recobriment més a l’Àsia. Per primera vegada en la seva història, Oerlikon Balzers va superar, el 2008, la xifra de vendes de 500 milions de CHF.

Opening of 5th coating centre in Japan, 5th coating center in India and 7th coating centre in China

El primer centre de recobriment a Rússia, situat a Elektrostal a prop de Moscou, comença la producció al març.

Adquisició del Grup hartec, amb seu a Alemanya, especialista en recobriments PVD. Hartec és reconegut per la seva singular tecnologia PVD respectuosa amb el medi ambient per al recobriment decoratiu i funcional de plàstics.

Avanç tecnològic amb la tecnologia de propietat S3p patentada.

S3p® és la solució HiPIMS industrialitzada i econòmicament viable de Balzers. Llançament del nou sistema de recobriment compacte, flexible, precís i ràpid: INGENIA. Introducció al mercat de BALINIT® PERTURA - un recobriment únic per a totes les aplicacions de taladrat que impulsa la productivitat i fiabilitat del procés. Extensió del centre de recobriment i implantació de la primera planta de PPD (Pulse Plasma Diffusion) a Àsia, a Busan (Corea). Obertura del vuitè i novè centre de recobriment a Chongqing i Jinan a la Xina; obertura del tercer centre a Polònia a Kędzierzyn-Koźle.

Inauguració del centre número 88 a Malàisia, el trenta-tresè país en la xarxa mundial de Balzers.

Presentació dels recobriments BALIQ de base S3p a l'EMO 2013 de Hannover/Alemanya.

La singular xarxa de recobriments d'Oerlikon Balzers comprèn 93 centres a 34 països.

Acumulant força per al següent nivell.

El 3 de juny de 2014, Oerlikon va fer pública el tancament exitós de la transacció per comprar Metco a Sulzer AG. La combinació de Metco amb la ja existent empresa de recobriment d'Oerlikon crearà un líder tecnològic mundial en solucions per a superfícies sota la direcció de Roland Herb com a director general del Segment de Solucions per a Superfícies.

Obertura del primer centre de competència d´automoció a Europa.

En una gran cerimònia inaugural amb nombrosos convidats d'honor i clients, Oerlikon Balzers a Europa va obrir el seu primer centre especialitzat en recobriments en el sector d´automoció. La nova planta a Veľká Ida, prop de la principal ciutat eslovaca de Košice, forma part de l'estratègia general d'Oerlikon Balzers per al mercat d´automoció.

EMO 2015: Oerlikon Balzers presenta BALINIT ALTENSA, el recobriment PVD per a tallat d’engranatges ultraràpid.

Velocitats extremes de tall, productivitat maximitzada, vida útil notablement més llarga: aquests són els resultats de les proves realitzades arreu del món amb el recobriment de base AlCrN BALINIT ALTENSA desenvolupat per Oerlikon Balzers per promoure tendències transcendentals en aplicacions per a l”automoció i per l'enginyeria mecànica. Amb BALINIT ALTENSA, presentat per primera vegada a l'EMO del 2015 a Milà, Itàlia, ja hi ha fabricants d'automòbils i proveïdors que han informat sobre els excepcionals resultats en una gran varietat d'aplicacions per al tallat d'engranatges.

EMO 2015: Oerlikon Balzers presenta el sistema de recobriment d'alta productivitat INNOVENTA mega.

INNOVENTA mega també redefineix les referències de productivitat. Actualment és el sistema de recobriment més gran de la nostra cartera de productes i té una capacitat extremadament alta amb eines com les freses o les broques. El temps per càrrega és de menys de cinc hores de mitjana. Pot fer peces d'un metre o més d'alçada i diàmetre de 96 cm. Admet un pes de càrrega de fins a 3 000 kg, i per tant, es considera la plataforma ideal per al recobriment de serres circulars o motlles voluminosos. INNOVENTA mega pot fer tot el repertori dels recobriments BALINIT i també dissenys de recobriment personalitzats per a una gran varietat d'aplicacions. Altres característiques són la ràpida posada a punt, la senzilla operativitat i l'alt nivell de reproductibilitat. A més, INNOVENTA mega complementa perfectament els sistemes més compactes de Balzers, INNOVA i INGENIA.

Launch of BALINIT FORMERA / FORMERA PLUS – the coating solution for AHSS forming applications

Obertura del cinquè Centre d’atenció al client a Corea del Sud.

Oerlikon Balzers obre el seu cinquè Centre d’atenció al client a Gwangju, Corea del Sud. “Corea és una autèntica història d'èxit d'Oerlikon Balzers. Aquest nou centre ens permetrà proporcionar un servei millorat i amb curts terminis per als nostres clients en la indústria d'eines de conformació/electrodomèstics i també per als nostres clients de la indústria d´automoció de la pròspera zona de Gwangju,” anuncia Marc Desrayaud, cap de la unitat de negoci Tooling Solutions d'Oerlikon Surface Solutions.

Expansió de les instal·lacions d´Automotive Solutions a Bengaluru, Índia.

El nou edifici d'Automotive Solutions triplica la mida de l’actual centre de serveis d'Oerlikon Balzers en la megaciutat del sud de l'Índia. Amb aquesta important inversió en el futur i en el mercat de l'Índia, Oerlikon Balzers ara pot proporcionar als seus clients de diverses indústries millors serveis i més ràpids, així com una àmplia cartera de productes centrada en el mercat de l´automoció, però també incloent-hi els mercats de la indústria aeroespacial, mèdica i tèxtil, del petroli i gas i el mercat del mecanitzat de components de precisió.

70 anys d'innovació

L'any 1946, es va fundar a Balzers el “Gerätebau-Anstalt”. El professor Max Auwärter, Franz Josef II i l'empresari Emil G. Bührle, a Liechtenstein, van tenir la revolucionària idea de desenvolupar processos de fabricació en el sector dels recobriments de capes fines i fabricar el equipament necessari per poder implementar-los industrialment ells mateixos. Per tant, per primera vegada, procés i equipament van esdevenir una única unitat i també es van oferir i es van vendre conjuntament, el que va resultar en un model de negocis que ha gaudit d'un èxit excepcional durant més de 70 anys.

Oerlikon Balzers takes over French coating specialist DMX

DMX's expertise allows us to further strengthen our position as market leader in the market of high-precision medical components as well as in the rapidly growing market of forming tools. Those are our two key market segments.

Launch of BALIQ UNIQUE – When art meets innovation

Oerlikon Balzers announces the Design Line range

Launch of INLENIA coating systems - for ultra smooth surfaces

Oerlikon Balzers achieves Nadcap accreditation in Guelph

Oerlikon Balzers acquires Primateria

Oerlikon Balzers launches BALIFOR M, an MoN coating

Oerlikon Balzers wins the A3TS Innovation Award 2017 with BALIFOR M

Oerlikon Balzers launches BALIFOR T, ta-C coating

Launch of BALINIT TURBINE PRO – a turbine blade coating

Oerlikon acquires Finnish surface engineering company DIARC Technology Oy

Oerlikon has acquired DIARC Technology Oy, a provider of surface engineering technologies and services in Finland. The acquisition will enhance the range of technologies provided by Oerlikon Balzers in the automotive and precision components industries and expand its portfolio of surface treatments.

Oerlikon acquires Swiss CVD equipment manufacturer Sucotec AG

Oerlikon has acquired Sucotec AG, a Swiss manufacturer specializing in CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market. The acquisition enhances the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

Oerlikon Balzers opens doors of largest coating centre for tools in Europe

Coating specialist Oerlikon Balzers opened its new plant in Bielefeld with a two-day event attended by guests – both customers and experts – from the areas of politics and the economy. The coating centre combines the expertise from three previous locations on a floor space of 6,000 square metres with cutting edge surface technologies for machining, forming and plastics processing. Customers from many different sectors are to benefit, from the automotive and pharmaceutical industries to tool making.

Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco, Friction Systems, inaugurate joint production facility in Nagoya, Japan

The Oerlikon Group, a leading global technology provider of market-leading technologies and services, announced the inauguration of a new production plant in Nagoya, Japan, on June 7. The company will leverage synergies to further strengthen the excellent market position of Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco Friction Systems in Japan’s top car manufacturing industry area.

Oerlikon Balzers opens largest production centre in Slovakia for heat treatment of automotive components

Oerlikon Balzers, a leading provider of surface solutions, has inaugurated its second production centre in Veľká Ida, Slovakia. The new plant marks another stage in Oerlikon’s growth strategy in the automotive industry, a major investment which meets the highest quality and environmental standards and offers automotive manufacturers state-of-the-art heat treatment processes. Together with the service centre opened in 2015, the Veľká Ida plant now represents Oerlikon Balzers' largest and most important site for coating and heat treating of automotive components.

Oerlikon Balzers introduces primeGear, a customised and integrated service package to realise unmatched gear cutting tool performance

primeGear is an all-round service package consisting of detailed analysis, consultation and tailored solutions for production. From treating tools and establishing optimal machining/ environmental conditions to the basic materials and designs, Oerlikon Balzers’ experts determine the crucial improvements which can be made in the production chain.

Oerlikon Balzers expands automotive surface treatment portfolio with heat treatment acquisition in Germany

Oerlikon, a leading provider of surface solutions, has signed and closed a targeted acquisition in Germany to expand its plasma nitriding service offering for customers and to strengthen its position in the automotive market. Härterei Dipl.- Ing. Peter Eicker KG (Eicker), a specialised heat treatment supplier for the automotive industry, will now operate under the Oerlikon Balzers brand.

Oerlikon Balzers inaugurates largest customer centre in India in the presence of guests of honour

On 12 October, Oerlikon Balzers India, a leading provider of surface solutions, inaugurated its largest Indian production centre in Manesar in the presence of Hereditary Prince Alois of Liechtenstein and Dr Doris Frick, the Ambassador of Liechtenstein in Switzerland. The new facility represents a further major commitment by Oerlikon Balzers to the Indian market as it continues to grow, and this significant investment in the future and in India will allow Oerlikon Balzers to serve its customers across various industries even more effectively.

Launch INNOVENTA kila at JIMTOF: The next level of flexibility, productivity and connectivity when it comes to PVD coatings!

For JIMTOF Oerlkon Balzers launch INNOVENTA kila. INNOVENTA kila has the preferred coating system size for most production requirements and perfectly masters smaller to larger quantities. The successor of the best-selling INNOVA meets all your expectations with compelling elegance. It's the perfect coating system for tools, and also R&D. Entirely compatible with the INNOVENTA family.

Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys

Oerlikon deepens partnership with Airbus: Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED medical coatings

Oerlikon Balzers introduced its new BALIMED portfolio, comprising seven highly advanced coatings that meet the demanding requirements of today’s medical instruments and components industry. These low-friction and wear-resistant ThinFilm coatings offer higher cost efficiency and contribute to improved patient outcomes thanks to their biocompatible, antimicrobial and chemically inert properties.

Oerlikon Balzers continues expansion with new customer centre in China

Oerlikon Balzers held the Grand Opening Ceremony with guests of honour and customers to inaugurate its new coating centre in Dongguan, China. A much larger production space was required in Dongguan in order to process the rapidly growing order volume of recent years. Oerlikon Balzers started its coating business in China in 2004. The new customer centre is now the second largest in China.

Oerlikon Balzers opens new Customer Centre and celebrates 20 year in Mexico

On 4 April 2019, Oerlikon Balzers opened a new customer centre in Querétaro, Mexico. At the opening ceremony Oerlikon Balzers Mexico also celebrated its 20-year anniversary with customers and guests of honour. This new site represents another key milestone in Oerlikon Balzers’ growth strategy, as it allows the company to respond to the increased demand from the automotive industry for its sustainable highquality coatings and heat treatments.

Oerlikon Balzers builds Competence Centre for sustainable metallisation of plastics with a chrome look

On 7 May 2019, Oerlikon Balzers laid the foundation stone for its new Competence Centre in Bisingen, Germany. Once open in April 2020, components made from plastic, primarily for the automotive sector, will be metallised with a chrome look using sustainable ePD technology on a site covering several thousand square metres. More than 100 new jobs will be created at the Bisingen Competence Centre, which will enable Oerlikon Balzers to meet the high demand and ever increasing requirements of its customers from the automotive sector.

Oerlikon Balzers celebrates 15-year anniversary in China

Oerlikon Balzers has celebrated the 15th anniversary of its first Chinese customer centre in Suzhou. The company started production in China back in 2004 with 20 employees and has grown rapidly over the years, today boasting 13 customer centres and several hundred employees. The management invited the team members from the very beginning for a special anniversary dinner to celebrate their unique contribution over the last 15 years.

Oerlikon Balzers inaugurates two customer centres in Sweden

in 2019, Oerlikon Balzers opened two new customer centres in Sweden, the first in Eriksberg on 28 May and the second in Köping a day later. With these two new customer centres, Oerlikon Balzers is pursuing its strategy of being as close as possible to its customers, which shortens delivery times and routes, improves customer service and helps the company reduce its carbon footprint.

Oerlikon Balzers launches BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA

Ceramic seal discs in sanitary fittings, pneumatic valves, ceramic shafts and pump bearings as well as components in pumps and compressors are exposed to extreme friction over a long period of time. To keep these devices running reliably for longer, Oerlikon Balzers has developed BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA; hydrogen-free hard carbon coatings that protect components against wear from frequent use and at elevated temperatures.

Oerlikon Balzers hosted the first Oerlikon Balzers Surface Solutions Symposium

The first Surface Solutions Symposium for Precision Components attracted 75 attendees, among them customers and industry thought leaders, who met to network and share their perspectives on what will shape the future of component coatings across a number of different industries.

Oerlikon Balzers unveils BALINIT TISAFLEX for machining difficult-to-cut materials at the highest level

BALINIT TISAFLEX from Oerlikon Balzers is a high-end coating solution that offers superior oxidation resistance, high thermal stability and exceptional wear resistance, making it perfect for machining challenging materials such as titanium, nickel-based alloys and stainless and hardened steel, which are being used more and more in the aerospace, 3C (Computers, Communications and Consumer electronics) and mould-making industries.

Oerlikon Balzers unveils BALIQ CARBOS and CARBOS STAR

Oerlikon Balzers has developed new amorphous hydrogen-free carbon (a-C) coatings, BALIQ CARBOS and BALIQ CARBOS STAR, which deliver an exceptional combination of high hardness, low friction and low roughness for applications with extreme contact pressures and sliding velocities.

Oerlikon Balzers receives Bosch quality excellence award for high-quality component coatings

Oerlikon Balzers has received a “ZERO defects certificate” from Bosch in recognition of supplying components coatings of the highest quality in 2018. By delivering products with no defects, Oerlikon Balzers made a substantial contribution to the continuous improvement in quality for the world-leading automotive supplier.

SUCOTEC: Oerlikon Balzers launches its new CVD equipment for the tools market

Oerlikon Balzers launched at EMO 2019 its new CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market in three different sizes: SUCOTEC kila, mega and giga. SUCOTEC complements the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which mainly focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

BALIQ AUROS: The new high-performance coating for threading tools

For high-quality threading tools, Oerlikon Balzers developed the high-performance BALIQ AUROS coating. This extremely smooth and wear-resistant AlCrN-based coating is combined with a top coating to prevent the tool surface from welding with the workpiece material, which improves performance and ensures high process reliability.

Digital services and smart coating solutions from Oerlikon Balzers

Oerlikon Balzers showcased its latest coating and equipment developments and its new digital services at EMO in Hanover from 16 to 21 September 2019. Encompassing the full coating process, from the moment the order is placed through to delivery, these high-quality, future-oriented services offer a wide range of benefits for customers.

Oerlikon Balzers France celebrates 30 years in Limoges customer centre

On 1 and 2 October Oerlikon Balzers invited special guests and customers to celebrate the 30th anniversary of its customer centre in Limoges, France. Limoges is best known as Oerlikon Balzers' competence centre for the motorsports industry, offering coating solutions for precision components used in high-performance engines.

Oerlikon Balzers inaugurates forming tools facility and celebrates 25 years in India

Oerlikon Balzers celebrated 25 years of operations in Pune, India, on 12 October 2019. Customers, guests of honour and employees gathered for the event, which also marked the inauguration of the new forming tools centre, a demonstration of Oerlikon Balzers’ continued commitment to the growing Indian market.

Oerlikon Balzers launches the METAPLAS.DOMINO kila flex coating equipment

The METAPLAS.DOMINO kila flex offers particularly high flexibility thanks to its two doors, which allow fast loading and unloading and a possible upgrade to automated loading and unloading.

Oerlikon acquired diamond coating technology leader, D-Coat, in Germany

Oerlikon has acquired D-Coat GmbH, a leading provider of diamond coating technology in Germany. The acquisition expands Oerlikon Balzers’ portfolio of surface treatment technologies, especially for cutting tools applied in the aerospace and automotive industries.

New global Competence Centre for PDC (Plastic Design Components) opens in Bisingen, Germany

Now that the new site has been commissioned, we can offer job coating of plastic injection moulded components for a wide range of industries, including the automotive, consumer goods and household appliance sectors: Metallised plastic coatings based on our ePD technology. As well, the Bisingen Competence Centre will mainly be responsible for the sale of INUBIA coating systems and will provide support for interested customers when designing, setting up and commissioning their own coating facilities. This includes coating and product development, as well as conceptual design of overall production processes.

Airbus qualifies Oerlikon Balzers’ high-end coating system for REACH-compliant component coatings using BALINIT C

Oerlikon Balzers has received qualification from Airbus for its RS 50 coating system, which uses the latest carbon coating technology. The RS 50 is located in Ferrières-en-Brie near Paris, a major Aerospace certified production facility of Oerlikon Balzers. The coating system has been selected and approved by Airbus to secure REACH-compliant PVD coatings with BALINIT C.

Oerlikon Balzers introduces REACH-compliant BALINIT PROTEC coating for industrial gas turbine compressors

Three key factors can impair performance of industrial gas turbine compressors: Solid Particle Erosion (SPE), Water Droplet Erosion (WDE) and corrosion of turbine blades. If undetected, these problems will reduce efficiency and increase costs for operators of power generation plants. BALINIT PROTEC from Oerlikon Balzers, is a REACH-compliant coating specifically developed to make industrial gas turbine compressors significantly more efficient and protect against corrosion and erosion.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED TICANA coating for dental abutments and instruments

Oerlikon Balzers has introduced BALIMED TICANA, a PVD coating specifically designed for dental abutments and instruments that meets the stringent requirements of modern dentistry. The innovative coating is the same colour as human gums, which makes it discreet, and it also offers functional properties that help ensure patients get the very best long-term healthcare. The new BALIMED TICANA coating represents another step forward in Oerlikon Balzers’ growth strategy in the medical industry.

Oerlikon Balzers France awarded Nadcap Merit Status

Oerlikon Balzers has received Nadcap Merit Status for all the coating technology used in its customer centre Ferrières-en-Brie, France. The Merit Status means a less frequent audit schedule and is “a sign of trust in the ongoing commitment to quality”, according to the Performance Review Institute, which administers Nadcap.

Oerlikon Balzers opens new application support centre for pre- and post-treatment in Sweden

Oerlikon Balzers has opened a new application support centre in Uppsala, Sweden, for the pre- and post-treatment of cutting tools for the automotive industry. Not only does the new location give customers an information and consulting centre: it also serves as a training centre for new employees and apprentices, so that Oerlikon Balzers staff can keep up-to-date with the latest pre- and post-treatment technology and offer first-class service to customers around the world.

Oerlikon Balzers receives GreenCo Certification and Platinum Quality Excellence Award in India

Oerlikon Balzers India has received GreenCo Silver Certification from the Confederation of Indian Industry (CII) and has been awarded first prize (Platinum) in the Quality Excellence competition organised by the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI). These awards recognise Oerlikon Balzers’ contribution towards an ecologically sustainable business model and to improving the customer experience by providing quality goods and services in India.

Oerlikon Balzers recognised by Bosch as Best Supplier of Surface Treatments

Oerlikon Balzers has received the Bosch “Best Supplier of Surface Treatments” award for 2019. The company was recognised for providing excellent quality with its high-end coatings applied to precision components for the world’s leading automotive supplier.

Oerlikon Balzers introduces new BALORA portfolio featuring the next generation of MCrAlY coatings based on PVD Arc technology

Oerlikon Balzers has introduced its new BALORA portfolio of coatings which offers revolutionary properties for applications in high-temperature environments, such as in the aerospace and power generation markets. The first coating from the new portfolio, BALORA PVD MCrAlY, represents the next generation of high-density MCrAlY coatings, which use Oerlikon Balzers’ proven PVD Arc surface and equipment technologies to form an outstanding barrier against oxidation and hot corrosion inside the hot section of turbines.

Oerlikon Balzers expands service offerings in the US with largest customer centre in the western USA

The new coating centre is the largest in the western USA and is equipped with the latest coating technology, allowing Oerlikon Balzers to supply coating services for the precision components industry and for cutting, plastic/aluminium injection and metal forming tools.

Oerlikon Balzers further expands coating operations in Asia with first customer centre in Vietnam

The new coating centre in Bac Ninh, north east of the Vietnamese capital Hanoi, is an important milestone in the company’s expansion strategy in Asia and will create new opportunities for Oerlikon Balzers to offer its high-quality and well-established coating services in Vietnam’s emerging economy.

Oerlikon Balzers introduces BALINIT DURANA, a versatile coating for demanding machining applications.

The combination of AlTiN-based and TiSiXN layers gives BALINIT DURANA a high degree of ductility and superior abrasive wear resistance even at extreme service temperatures. A tailored coating structure and its properties reduce abrasive wear. Customers benefit from a significant increase in performance and above-average tool life of their cutting tools.

Oerlikon Balzers introduces its new BALDIA portfolio of high-quality diamond coatings

Diamond provides special properties: it is extremely wear-resistant due to its unsurpassed hardness, offers thermal conductivity and is chemically inert, making it the best choice for machining highly abrasive base materials. The diamond coatings from the BALDIA portfolio improve cutting performance and allow parts to be manufactured with tightest tolerances for the best possible finishing accuracy.

Oerlikon Balzers opens new regrinding centre in Russia to expand its range of services for cutting tools

Oerlikon Balzers opened a new regrinding centre in Moscow in response to the demand from global and local customers for reconditioning services for their high-end cutting tools, including re-coating and delivery. With the new centre in Russia, Oerlikon Balzers now operates reconditioning service centres in 18 countries in Europe, North and South America and Asia.

Oerlikon acquires Coeurdor to expand into the growing luxury goods market

Oerlikon announces the successful acquisition of Coeurdor, a leading full-service provider of components for the fast-growing luxury goods industry. Coeurdor is a well-established brand and full service provider for the design, manufacturing and coating of metallic components to world-leading luxury brands. Coeurdor’s accessories form parts of leather bags, belts, watches and other luxury goods.

Oerlikon Balzers signed a ten-year contract with MTU Aero Engines to coat next generation aero engine components to improve efficiency

With this long-term agreement, Oerlikon Balzers takes another major step forward in supplying advanced surface technologies and coatings for the aerospace industry. MTU Aero Engines, Germany’s leading aero engine manufacturer, will profit from the industrialisation, know-how and expertise of a leading supplier of thin-film physical vapour deposition (PVD) and its equipment portfolio by enabling the delivery of consistent and repeatable product quality in a short period of time.

75 years of Oerlikon Balzers: endless passion for sustainable surface solutions

Oerlikon Balzers celebrates its 75th birthday. In 1946, Professor Max Auwärter had an idea for how to make the then largely unknown vacuum thin-film technology usable on an industrial scale. Since the 1980s, the Liechtenstein-based company has taken his idea and focused on its passion for sustainable innovations which significantly improve the performance and service life of tools and precision components in a wide range of industries.

Oerlikon Balzers at EMO 2021: Maximum productivity with sustainable coating solutions

Oerlikon Balzers has showcased its latest coating and equipment developments and digital services at EMO in Milan from 4 to 9 October 2021. These latest innovations give customers extended tool service life, higher process reliability, increased productivity and a reduced environmental footprint, while significantly saving production costs.

Sustainable automotive production: Oerlikon Balzers’ coating solutions contribute to innovative plastics concept award for premium car manufacturer

Oerlikon Balzers supplied coating equipment and solutions for the metallisation of plastic parts to the BMW Group Plant Landshut. The ePD technology developed by Oerlikon Balzers enables innovative functions and designs, and complies with REACH environmental regulations. In September, the BMW Group won the Grand Award for its innovative plastics concept of its all new full-electric compact SUV, the BMW iX. Both the sustainable sensor-transparent coatings and the coatings for the moulding tools from Oerlikon Balzers for the production of the newly designed kidney grille contributed to the award.

Oerlikon Balzers aconsegueix el Premi a la Innovació Tecnològica d'AutoRevista pels seus tractaments de superfície per a la indústria d'automoció

Oerlikon Balzers aconsegueix el premi a la Innovació Tecnològica d'AutoRevista, revista líder a la indústria de l'automoció. Aquest premi reconeix l'evolució innovadora d'Oerlikon Balzers a Espanya, que fa dècades que ofereix una diversa gamma de recobriments sostenibles per a la indústria d'automoció.

Oerlikon Balzers presenta el BALINIT MOLDENA, un recobriment altament resistent a l'abrasió i a la corrosió per a injecció de plàstic i extrusió de polímers amb càrrega

Gràcies a la gran resistència a l'abrasió i a la corrosió és perfecte per a aplicacions amb plàstics reforçats amb fibra de vidre (GFRSs) i materials totalment reciclats. Assegura una vida útil més gran del motlle i una alta qualitat del producte fabricat.

Gran fiabilitat del procés de roscat amb el nou recobriment BALIQ ANTOS d'Oerlikon Balzers

El BALIQ ANTOS augmenta de manera considerable la capacitat de producció gràcies a la seva homogènia entrada al roscat. Els clients es beneficien d'un procés molt fiable i d'una vida útil més llarga de l'eina.

Màxima precisió i productivitat en la mecanització i conformació de materials no fèrrics amb el nou recobriment BALINIT MAYURA d'Oerlikon Balzers

El BALINIT MAYURA és el nou recobriment de base carboni per a la mecanització i conformació de materials no fèrrics. Els fabricants i usuaris es beneficien d'una vida útil més gran de l'eina i de més productivitat en el procés de fabricació.

1 de 103

Comentaris o preguntes ? Contacti amb nosaltres

keyboard_arrow_up