Choose your country / language

Historialliset virstanpylväät

Passion for surface solutions: from our beginnings in 1946 until today

1946-2021: Ideasta maailmanlaajuiseksi teknologiajohtajaksi.

Jo 75 vuoden ajan Oerlikon Balzers on edustanut edellä käyvän kehityksen ja maailmanlaajuisen tekniikan johtajuutta ohutkalvopinnoituksissa. Pinnoitusratkaisujen kehittäminen ja valmistaminen ovat intohimomme. Yhdistämme sen ainutlaatuisesti kestävään kehitykseen, innovatiiviseen ajatteluun, yrittäjähenkeen ja perinteeseen. Tästä on hyötyä asiakkaillemme ja ympäristöllemme - eilen, tänään ja huomenna.

Tutustu Oerlikon Balzersin 75-vuotiseen historiaan

Balzersin ensimmäinen PVD-kovapinnoite, BALINIT® A, syntyi virallisesti 1. syyskuuta 1978. Siitä lähtien Oerlikon Balzers on ollut ennenkuulumaton menestystarina maailman pinnoitteiden edelläkävijästä markkinajohtajaksi.

Aikajana

Aikajana-suodatin

Prinssi Franz Josef II:n ja Sveitsin teollisuusmies Emil Georg Bührlen tuella professori Max Auwärter perusti Gerätebauanstalt Balzersin.

Tavoitteena oli saada siten pääosin tuntematon ja vähän tutkittu tyhjiöohutkalvoteknologia käyttöön teollisessa mittakaavassa. Koska mitään järjestelmiä ja laitteistoa ohutkalvopinnoitteisiin ei ollut siihen aikaan saatavilla, yhtiö kehitti ja tuotti niille oman yrityksen. Ensimmäiset suositut menetelmät olivat valolta suojaavia ja heijastusta estävät pinnoitukset silmälasinlinsseille, heijastusta estävät pinnoitteet kameran linsseille, optiset suodattimet sekä heijastimet ja ohuet kalvot sähköisiin sovelluksiin.

  • Prinssi Franz Josef II:n ja Sveitsin teollisuusmies Emil Georg Bührlen tuella professori Max Auwärter perusti Gerätebauanstalt Balzersin.

Balzers päättää kehittää naarmuuntumista estäviä, kullanvärisiä PVD-pinnoitteita kelloteollisuudelle

Oerlikon-Bührle Holding AG:sta tulee yhtiön ainoa omistaja

Ensimmäiset testit TIN-pinnoitetuilla muovaustyökaluilla ovat onnistuneita (käyttöikä lisääntyi 4-kertaiseksi)

1. syyskuuta annettiin virallisesti vihreää valoa BALINIT®A:n PVD-kovapinnoitetyökalujen kehitykseen ja markkinointiin.

Balzersin pinnoittamat poranterät esitellään ensimmäistä kertaa messuilla Saksassa

Ensimmäinen pinnoituskeskus Italiassa

Ensimmäiset pinnoituskeskukset Saksassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa

Ensimmäinen pinnoitesovellus tarkkuuskomponenteille

Ensimmäinen pinnoituskeskus Isossa-Britanniassa

Ensimmäinen pinnoituskeskus Ranskassa

Ensimmäinen pinnoituskeskus Japanissa

BALINIT® B -titaanihiilinitridipinnoitteen esittely.

Ensimmäinen pinnoituskeskus Ruotsissa

Esittelyssä BALINIT® C (WC/C) hiilipinnoite

Ensimmäinen pinnoituskeskus Belgiassa

Balzers muuttuu CFC-vapaaksi, ultraäänipesu otetaan käyttöön.

Ensimmäinen pinnoituskeskus Intiassa

Uudet TiAlN -pinnoitteet BALINIT® FUTURA ja BALINIT® X.TREME tekevät kuiva- ja kovatyöstöstä mahdollista

Ensimmäinen pinnoituskeskus Koreassa ja Sveitsissä

Esittelyssä BALINIT® DIAMOND-pinnoite

Esittelyssä BALINIT® HARDLUBE-hybridipinnoitteet

Ensimmäinen pinnoituskeskus Itävallassa, Singaporessa ja Meksikossa

Ensimmäinen pinnoituskeskus Brasiliassa

BALINIT-pinnoitetut osat maailman ensimmäisinä massatuotantoon 3-litraisilla autoilla (VW Lupo 3L TDI)

Esittelyssä BALINIT® DLC-hiilipinnoite Oerlikon-Bührle Holding muuttaa nimensä muotoon Unaxis.

Esittelyssä BALINIT® FUTURA NANO, ensimmäinen nanorakenteinen pinnoitus

Ensimmäinen pinnoituskeskus Luxemburgissa

BALINIT X.CEED -titaanialumiinitridipinnoitteen esittely

BALINIT® CNI -krominitridipinnoitteen esittely.

Balzersin pinnoitusopas leikkuuterille julkaistaan

Esittelyssä 6. ”Generaatio”, uusi pinnoitesukupolvi. Balzers juhlii 25-vuotista taivalta BALINIT® -pinnoitteen kanssa. Ensimmäiset pinnoituskeskukset Puolassa, Portugalissa ja Hollannissa.

Esittelyssä ensimmäinen 6. sukupolven alumiinikrominitridipinnoitus: BALINIT® ALCRONA

Ensimmäiset pinnoituskeskukset Kiinassa ja Unkarissa Balzersin pinnoitusopas muovaavilletyökaluilla julkaistaan.

Ensimmäinen pinnoituskeskus Thaimaassa

Toisen alumiinipohjaisen kromipohjaisen, 6. sukupolven pinnoitteen käyttöönotto: BALINIT® HELICA. Uusi pinnoitusjärjestelmä, RS 90, suuren massan pinnoitukseen. Ensimmäinen pinnoituskeskus Argentiinassa ja Kanadassa Esittelyssä paremmat BALINIT® -hiilipinnoitukset: BALINIT® DLC STAR

Teknologinen läpimurto patentoidun P3e (TM) -teknologian kanssa, jonka avulla kova alumiini-oksidi-pinnoite voidaan valmistaa alle 600° C:n pinnoituslämpötiloissa.

Ensimmäinen pinnoituskeskus Tsekissä. 1. syyskuuta 2006 Balzersin nimi muutetaan muotoon Oerlikon Balzers Coating. Samalla se liittyy Oerlikon-konsernin sadan vuoden teolliseen historiaan ja perinteisiin vahvuuksiin.

Esittelyssä BALINIT® ALDURA, uudenlainen räätälöity pinnoite kaksoisrakenteella. Ensimmäisen pinnoituskeskuksen vihkiäiset Romaniassa ja Turkissa

VST Kellerin hankinta Schopfheimissa, Saksassa. VST Keller tuo innovatiivisen ja ympäristöystävällisen PPD™ -teknologian Oerlikon Groupiin.

Ensimmäinen pinnoituskeskus avattiin Suomessa ja Indonesiassa

Neljä pinnoituskeskusta perustettiin Aasiaan. Oerlikon Balzers ylitti vuonna 2008 myynnissä ensimmäisen kerran historiansa aikana 500 miljoonaa Sveitsin frangia.

5. pinnoituskeskus avataan Japanissa, 5. pinnoituskeskus Intiassa ja 7. pinnoituskeskus Kiinassa

Ensimmäinen pinnoituskeskus Venäjällä - sijaitsee Elektrostalissa lähellä Moskovaa - aloittaa tuotannon maaliskuussa

Hartec Groupin hankinta, sijaitsee Saksassa, erikoistunut PVD-pinnoitteisiin. Hartec on hyvin tunnettu sen ainutlaatuisesta ja ympäristöystävällisestä PVD-teknologiasta muovin toiminnallisessa ja koristepinnoituksessa.

Yksinoikeudella valmistetun ja patentoidun S3p-tekniikan teknologinen läpimurto

S3p® on teollistunut ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen Balzers HiPIMS -ratkaisu. Uuden, nopean, tarkan, joustavan ja kompaktin pinnoitejärjestelmä INGENIAn julkaisu. Markkinaesittely, BALINIT® PERTURA – yhden oven pinnoitusratkaisu kaikkiin poraussovelluksiin lisäämään tuottavuutta ja prosessin luotettavuutta. Ensimmäisen Pulse Plasma Diffusion (PPD) pinnoituskeskuksen laajentaminen ja toteuttaminen ensimmäisenä -tehtaana Aasiassa Korean Busanissa. Kahdeksas ja yhdeksäs Kiinan pinnoituskeskus avataan Chongqingissa ja Jinanissa sekä kolmas Puolan pinnoituskeskus Kędzierzyn-Koźlessa.

PPD-tekniikan uuden sukupolven lanseeraus kromipinnoituksen korvaajana.

S3p-pohjaisten BALIQ-pinnoitteiden esittely EMO 2013 -tapahtumassa Hannoverissa, Saksassa.

Ainutlaatuinen Oerlikon Balzersin pinnoitusverkosto sisältää 93 toimipistettä 34 maassa.

Askel seuraavalle tasolle.

3. kesäkuuta 2014 Oerlikon ilmoitti onnistuneesta kaupasta, Metcon hankkimisesta Sulzer AG:lta. Metcon ja Oerlikonin yhdistelmä olemassa olevassa pinnoitusliiketoiminnassa luo maailmanlaajuisen teknologiajohtajan pintaratkaisuissa Surface Solutions -segmentin toimitusjohtajan Roland Herbin johdolla.

Avataan ensimmäinen autojen osaamiskeskus Euroopassa

Mahtavissa avajaisissa lukuisten kunniavieraiden ja asiakkaiden kanssa Oerlikon Balzers avasi ensimmäisen eurooppalaisen osaamiskeskuksen autoalan pinnoituksille. Uusi tehdas Veľká Idassa, lähellä suurta Slovakian Košicen-paikkakuntaa, on osa Oerlikon Balzersin yleistä strategiaa automarkkinoilla.

EMO 2015: Oerlikon Balzers esittelee BALINIT ALTENSAn, PVD-pinnoitteen ultranopeaan hammastukseen.

Äärimmäiset leikkausnopeudet, maksimoitu tuottavuus, huomattavasti pidempi käyttöikä – nämä tulokset on saatu BALINIT ALTENSAn AlCrN-pohjaisesta pinnoitteesta tehdyistä reaalimaailman testeistä. Pinnoitus on Oerlikon Balzersin kehittämä, ja se on suunniteltu edistämään uusimpia trendejä auto- ja koneenrakennuksessa. BALINIT ALTENSA esiteltiin ensimmäistä kertaa EMO 2015 -messuilla Milanossa, Italiassa. Autovalmistajat ja toimittajat ovat jo raportoineet poikkeuksellisen hyviä tuloksia monenlaisissa hammastussovelluksissa.

EMO 2015: Oerlikon Balzers esittelee erittäin tuottavan INNOVENTA mega -pinnoitusjärjestelmän

Uusi INNOVENTA mega asettaa uuden rajapyykin tuottavuudelle. Nyt portfolion suurin pinnoitusjärjestelmä saavuttaa erittäin suuren tuottavuuden työkaluilla, kuten jyrsimillä tai porilla: keskimääräiset tuontantoeräajat ovat tyypillisesti alle viisi tuntia. Siihen mahtuu yli metrin korkuisia työkappaleita, 96 cm kehälle. Sallitun kuormituspainon ansiosta (jopa 3 000 kg) se on ihanteellinen alusta muoteille tai sahanterille. INNOVENTA mega voi hoitaa koko repertuaarin BALINIT-pinnoitteita sekä tilauksesta tehtäviä pinnoitemalleja monenlaisiin ​sovelluksiin. Nopea käyttöönotto, yksinkertainen käytettävyys ja huippu luokan toistettavuus ovat sen perusominaisuuksia. INNOVENTA mega täydentää ihanteellisesti Balzersin kompaktimpia INNOVA- ja INGENIA-järjestelmiä.

Launch of BALINIT FORMERA / FORMERA PLUS – the coating solution for AHSS forming applications

5. asiakaskeskus avataan Etelä-Koreassa

Oerlikon Balzers avaa 5. asiakaskeskuksen Etelä-Koreassa, Gwanjussa. “Korea on aito Oerlikon Balzers -menestystarina. Tämän uuden keskuksen ansiosta voimme tarjota entistä parempaa lyhyen aikavälin toimituspalvelua muototyökalujen/kodinkoneteollisuuden sekä autoteollisuuden asiakkaillemme vauraalla Gwangjun alueella ", sanoo Marc Desrayaud, Oerlikon Surface Solutionsin liiketoimintayksikön johtaja.

Autoteollisuudelle suunnatun keskuksen laajennus Bangaloressa, Intiassa

Uusi Automotive Solutions kolminkertaistaa sen olemassa olevan Oerlikon Balzers -palvelukeskuksen eteläisen Intian suurkaupungissa. Tällä merkittävällä sijoituksella tulevaisuuteen ja Intian markkinoilla Oerlikon Balzers voi nyt tarjota asiakkailleen eri toimialoilta parempaa ja nopeampaa palvelua, sekä laajennetun portfolion - keskittyen autoteollisuuden markkinoihin, mutta ottaen huomioon myös ilmailu-, öljy ja kaasu-, lääketieteen ja tekstiili- ja tarkkuuskomponentien koneistus markkinat.

70 vuotta innovaatiota

Vuonna 1946 perustettiin “Gerätebau-Anstalt” Balzersissa. Professori Max Auwärterilla, Franz Josef II von und zu Liechtensteinilla ja yrittäjä Emil G. Bührlella oli vallankumouksellinen ajatus kehittää ohuiden pinnoitteiden valmistus prosessi sekä valmistaa tarvittavat laitteet ja toteuttaa ne teollisesti itse. Niinpä prosessit ja laitteistot tulivat ensimmäistä kertaa yhdeksi yksiköksi, joita arjottiin ja myytiin yhdessä - liiketoimintamalli, joka on nauttinut poikkeuksellista menestystä jo yli 70 vuotta.

Oerlikon Balzers osti ranskalaisen pinnoiteasiantuntija DMX:n

DMX:n asiantuntemus auttaa meitä vahvistamaan asemaamme markkinajohtajana lääketieteen tarkkuuskomponenttien pinnoittajana sekä muovaustyökalujen nopeasti kasvavilla markkinoilla. Nämä ovat kaksi tärkeintä markkinasegmenttiämme.

Launch of BALIQ UNIQUE – When art meets innovation

Oerlikon Balzers announces the Design Line range

Launch of INLENIA coating systems - for ultra smooth surfaces

Oerlikon Balzers achieves Nadcap accreditation in Guelph

Oerlikon Balzers acquires Primateria

Oerlikon Balzers launches BALIFOR M, an MoN coating

Oerlikon Balzers wins the A3TS Innovation Award 2017 with BALIFOR M

Oerlikon Balzers launches BALIFOR T, ta-C coating

Launch of BALINIT TURBINE PRO – a turbine blade coating

Oerlikon acquires Finnish surface engineering company DIARC Technology Oy

Oerlikon has acquired DIARC Technology Oy, a provider of surface engineering technologies and services in Finland. The acquisition will enhance the range of technologies provided by Oerlikon Balzers in the automotive and precision components industries and expand its portfolio of surface treatments.

Oerlikon acquires Swiss CVD equipment manufacturer Sucotec AG

Oerlikon has acquired Sucotec AG, a Swiss manufacturer specializing in CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market. The acquisition enhances the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

Oerlikon Balzers opens doors of largest coating centre for tools in Europe

Coating specialist Oerlikon Balzers opened its new plant in Bielefeld with a two-day event attended by guests – both customers and experts – from the areas of politics and the economy. The coating centre combines the expertise from three previous locations on a floor space of 6,000 square metres with cutting edge surface technologies for machining, forming and plastics processing. Customers from many different sectors are to benefit, from the automotive and pharmaceutical industries to tool making.

Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco, Friction Systems, inaugurate joint production facility in Nagoya, Japan

The Oerlikon Group, a leading global technology provider of market-leading technologies and services, announced the inauguration of a new production plant in Nagoya, Japan, on June 7. The company will leverage synergies to further strengthen the excellent market position of Oerlikon Balzers and Oerlikon Metco Friction Systems in Japan’s top car manufacturing industry area.

Oerlikon Balzers opens largest production centre in Slovakia for heat treatment of automotive components

Oerlikon Balzers, a leading provider of surface solutions, has inaugurated its second production centre in Veľká Ida, Slovakia. The new plant marks another stage in Oerlikon’s growth strategy in the automotive industry, a major investment which meets the highest quality and environmental standards and offers automotive manufacturers state-of-the-art heat treatment processes. Together with the service centre opened in 2015, the Veľká Ida plant now represents Oerlikon Balzers' largest and most important site for coating and heat treating of automotive components.

Oerlikon Balzers introduces primeGear, a customised and integrated service package to realise unmatched gear cutting tool performance

primeGear is an all-round service package consisting of detailed analysis, consultation and tailored solutions for production. From treating tools and establishing optimal machining/ environmental conditions to the basic materials and designs, Oerlikon Balzers’ experts determine the crucial improvements which can be made in the production chain.

Oerlikon Balzers expands automotive surface treatment portfolio with heat treatment acquisition in Germany

Oerlikon, a leading provider of surface solutions, has signed and closed a targeted acquisition in Germany to expand its plasma nitriding service offering for customers and to strengthen its position in the automotive market. Härterei Dipl.- Ing. Peter Eicker KG (Eicker), a specialised heat treatment supplier for the automotive industry, will now operate under the Oerlikon Balzers brand.

Oerlikon Balzers inaugurates largest customer centre in India in the presence of guests of honour

On 12 October, Oerlikon Balzers India, a leading provider of surface solutions, inaugurated its largest Indian production centre in Manesar in the presence of Hereditary Prince Alois of Liechtenstein and Dr Doris Frick, the Ambassador of Liechtenstein in Switzerland. The new facility represents a further major commitment by Oerlikon Balzers to the Indian market as it continues to grow, and this significant investment in the future and in India will allow Oerlikon Balzers to serve its customers across various industries even more effectively.

Launch INNOVENTA kila at JIMTOF: The next level of flexibility, productivity and connectivity when it comes to PVD coatings!

For JIMTOF Oerlkon Balzers launch INNOVENTA kila. INNOVENTA kila has the preferred coating system size for most production requirements and perfectly masters smaller to larger quantities. The successor of the best-selling INNOVA meets all your expectations with compelling elegance. It's the perfect coating system for tools, and also R&D. Entirely compatible with the INNOVENTA family.

Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys

Oerlikon deepens partnership with Airbus: Oerlikon Balzers receives Qualified Supplier status for BALINIT C coatings on copper alloys.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED medical coatings

Oerlikon Balzers introduced its new BALIMED portfolio, comprising seven highly advanced coatings that meet the demanding requirements of today’s medical instruments and components industry. These low-friction and wear-resistant ThinFilm coatings offer higher cost efficiency and contribute to improved patient outcomes thanks to their biocompatible, antimicrobial and chemically inert properties.

Oerlikon Balzers continues expansion with new customer centre in China

Oerlikon Balzers held the Grand Opening Ceremony with guests of honour and customers to inaugurate its new coating centre in Dongguan, China. A much larger production space was required in Dongguan in order to process the rapidly growing order volume of recent years. Oerlikon Balzers started its coating business in China in 2004. The new customer centre is now the second largest in China.

Oerlikon Balzers opens new Customer Centre and celebrates 20 year in Mexico

On 4 April 2019, Oerlikon Balzers opened a new customer centre in Querétaro, Mexico. At the opening ceremony Oerlikon Balzers Mexico also celebrated its 20-year anniversary with customers and guests of honour. This new site represents another key milestone in Oerlikon Balzers’ growth strategy, as it allows the company to respond to the increased demand from the automotive industry for its sustainable highquality coatings and heat treatments.

Oerlikon Balzers builds Competence Centre for sustainable metallisation of plastics with a chrome look

On 7 May 2019, Oerlikon Balzers laid the foundation stone for its new Competence Centre in Bisingen, Germany. Once open in April 2020, components made from plastic, primarily for the automotive sector, will be metallised with a chrome look using sustainable ePD technology on a site covering several thousand square metres. More than 100 new jobs will be created at the Bisingen Competence Centre, which will enable Oerlikon Balzers to meet the high demand and ever increasing requirements of its customers from the automotive sector.

Oerlikon Balzers celebrates 15-year anniversary in China

Oerlikon Balzers has celebrated the 15th anniversary of its first Chinese customer centre in Suzhou. The company started production in China back in 2004 with 20 employees and has grown rapidly over the years, today boasting 13 customer centres and several hundred employees. The management invited the team members from the very beginning for a special anniversary dinner to celebrate their unique contribution over the last 15 years.

Oerlikon Balzers inaugurates two customer centres in Sweden

in 2019, Oerlikon Balzers opened two new customer centres in Sweden, the first in Eriksberg on 28 May and the second in Köping a day later. With these two new customer centres, Oerlikon Balzers is pursuing its strategy of being as close as possible to its customers, which shortens delivery times and routes, improves customer service and helps the company reduce its carbon footprint.

Oerlikon Balzers launches BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA

Ceramic seal discs in sanitary fittings, pneumatic valves, ceramic shafts and pump bearings as well as components in pumps and compressors are exposed to extreme friction over a long period of time. To keep these devices running reliably for longer, Oerlikon Balzers has developed BALINIT MILUBIA and BALINIT NALUBIA; hydrogen-free hard carbon coatings that protect components against wear from frequent use and at elevated temperatures.

Oerlikon Balzers hosted the first Oerlikon Balzers Surface Solutions Symposium

The first Surface Solutions Symposium for Precision Components attracted 75 attendees, among them customers and industry thought leaders, who met to network and share their perspectives on what will shape the future of component coatings across a number of different industries.

Oerlikon Balzers unveils BALINIT TISAFLEX for machining difficult-to-cut materials at the highest level

BALINIT TISAFLEX from Oerlikon Balzers is a high-end coating solution that offers superior oxidation resistance, high thermal stability and exceptional wear resistance, making it perfect for machining challenging materials such as titanium, nickel-based alloys and stainless and hardened steel, which are being used more and more in the aerospace, 3C (Computers, Communications and Consumer electronics) and mould-making industries.

Oerlikon Balzers unveils BALIQ CARBOS and CARBOS STAR

Oerlikon Balzers has developed new amorphous hydrogen-free carbon (a-C) coatings, BALIQ CARBOS and BALIQ CARBOS STAR, which deliver an exceptional combination of high hardness, low friction and low roughness for applications with extreme contact pressures and sliding velocities.

Oerlikon Balzers receives Bosch quality excellence award for high-quality component coatings

Oerlikon Balzers has received a “ZERO defects certificate” from Bosch in recognition of supplying components coatings of the highest quality in 2018. By delivering products with no defects, Oerlikon Balzers made a substantial contribution to the continuous improvement in quality for the world-leading automotive supplier.

SUCOTEC: Oerlikon Balzers launches its new CVD equipment for the tools market

Oerlikon Balzers launched at EMO 2019 its new CVD (Chemical Vapour Deposition) equipment for the tools market in three different sizes: SUCOTEC kila, mega and giga. SUCOTEC complements the range of products and services provided by Oerlikon Balzers, which mainly focuses on PVD (Physical Vapour Deposition) and PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition).

BALIQ AUROS: The new high-performance coating for threading tools

For high-quality threading tools, Oerlikon Balzers developed the high-performance BALIQ AUROS coating. This extremely smooth and wear-resistant AlCrN-based coating is combined with a top coating to prevent the tool surface from welding with the workpiece material, which improves performance and ensures high process reliability.

Digital services and smart coating solutions from Oerlikon Balzers

Oerlikon Balzers showcased its latest coating and equipment developments and its new digital services at EMO in Hanover from 16 to 21 September 2019. Encompassing the full coating process, from the moment the order is placed through to delivery, these high-quality, future-oriented services offer a wide range of benefits for customers.

Oerlikon Balzers France celebrates 30 years in Limoges customer centre

On 1 and 2 October Oerlikon Balzers invited special guests and customers to celebrate the 30th anniversary of its customer centre in Limoges, France. Limoges is best known as Oerlikon Balzers' competence centre for the motorsports industry, offering coating solutions for precision components used in high-performance engines.

Oerlikon Balzers inaugurates forming tools facility and celebrates 25 years in India

Oerlikon Balzers celebrated 25 years of operations in Pune, India, on 12 October 2019. Customers, guests of honour and employees gathered for the event, which also marked the inauguration of the new forming tools centre, a demonstration of Oerlikon Balzers’ continued commitment to the growing Indian market.

Oerlikon Balzers launches the METAPLAS.DOMINO kila flex coating equipment

The METAPLAS.DOMINO kila flex offers particularly high flexibility thanks to its two doors, which allow fast loading and unloading and a possible upgrade to automated loading and unloading.

Oerlikon acquired diamond coating technology leader, D-Coat, in Germany

Oerlikon has acquired D-Coat GmbH, a leading provider of diamond coating technology in Germany. The acquisition expands Oerlikon Balzers’ portfolio of surface treatment technologies, especially for cutting tools applied in the aerospace and automotive industries.

New global Competence Centre for PDC (Plastic Design Components) opens in Bisingen, Germany

Now that the new site has been commissioned, we can offer job coating of plastic injection moulded components for a wide range of industries, including the automotive, consumer goods and household appliance sectors: Metallised plastic coatings based on our ePD technology. As well, the Bisingen Competence Centre will mainly be responsible for the sale of INUBIA coating systems and will provide support for interested customers when designing, setting up and commissioning their own coating facilities. This includes coating and product development, as well as conceptual design of overall production processes.

  • Oerlikon Balzers Competence Centre Bisingen
  • Oerlikon Balzers Competence Centre Bisingen

Airbus qualifies Oerlikon Balzers’ high-end coating system for REACH-compliant component coatings using BALINIT C

Oerlikon Balzers has received qualification from Airbus for its RS 50 coating system, which uses the latest carbon coating technology. The RS 50 is located in Ferrières-en-Brie near Paris, a major Aerospace certified production facility of Oerlikon Balzers. The coating system has been selected and approved by Airbus to secure REACH-compliant PVD coatings with BALINIT C.

Oerlikon Balzers introduces REACH-compliant BALINIT PROTEC coating for industrial gas turbine compressors

Three key factors can impair performance of industrial gas turbine compressors: Solid Particle Erosion (SPE), Water Droplet Erosion (WDE) and corrosion of turbine blades. If undetected, these problems will reduce efficiency and increase costs for operators of power generation plants. BALINIT PROTEC from Oerlikon Balzers, is a REACH-compliant coating specifically developed to make industrial gas turbine compressors significantly more efficient and protect against corrosion and erosion.

Oerlikon Balzers introduces BALIMED TICANA coating for dental abutments and instruments

Oerlikon Balzers has introduced BALIMED TICANA, a PVD coating specifically designed for dental abutments and instruments that meets the stringent requirements of modern dentistry. The innovative coating is the same colour as human gums, which makes it discreet, and it also offers functional properties that help ensure patients get the very best long-term healthcare. The new BALIMED TICANA coating represents another step forward in Oerlikon Balzers’ growth strategy in the medical industry.

Oerlikon Balzers France awarded Nadcap Merit Status

Oerlikon Balzers has received Nadcap Merit Status for all the coating technology used in its customer centre Ferrières-en-Brie, France. The Merit Status means a less frequent audit schedule and is “a sign of trust in the ongoing commitment to quality”, according to the Performance Review Institute, which administers Nadcap.

Oerlikon Balzers opens new application support centre for pre- and post-treatment in Sweden

Oerlikon Balzers has opened a new application support centre in Uppsala, Sweden, for the pre- and post-treatment of cutting tools for the automotive industry. Not only does the new location give customers an information and consulting centre: it also serves as a training centre for new employees and apprentices, so that Oerlikon Balzers staff can keep up-to-date with the latest pre- and post-treatment technology and offer first-class service to customers around the world.

Oerlikon Balzers receives GreenCo Certification and Platinum Quality Excellence Award in India

Oerlikon Balzers India has received GreenCo Silver Certification from the Confederation of Indian Industry (CII) and has been awarded first prize (Platinum) in the Quality Excellence competition organised by the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI). These awards recognise Oerlikon Balzers’ contribution towards an ecologically sustainable business model and to improving the customer experience by providing quality goods and services in India.

Oerlikon Balzers recognised by Bosch as Best Supplier of Surface Treatments

Oerlikon Balzers has received the Bosch “Best Supplier of Surface Treatments” award for 2019. The company was recognised for providing excellent quality with its high-end coatings applied to precision components for the world’s leading automotive supplier.

Oerlikon Balzers introduces new BALORA portfolio featuring the next generation of MCrAlY coatings based on PVD Arc technology

Oerlikon Balzers has introduced its new BALORA portfolio of coatings which offers revolutionary properties for applications in high-temperature environments, such as in the aerospace and power generation markets. The first coating from the new portfolio, BALORA PVD MCrAlY, represents the next generation of high-density MCrAlY coatings, which use Oerlikon Balzers’ proven PVD Arc surface and equipment technologies to form an outstanding barrier against oxidation and hot corrosion inside the hot section of turbines.

Oerlikon Balzers laajentaa palvelutarjontaansa Yhdysvalloissa suurimmalla asiakaskeskksella Länsi-Yhdysvalloissa

Uusi pinnoituskesku on Länsi-USA suurin ja varustettu uusimilla pinnoitusteknologialla, minkä ansiosta Oerlikon Balzer pystyy toimittamaan pinnoituspalveluita tarkkuuskomponenttiteollisuudella sekä leikkaus-, muovi-/alumiiniruiskutus- ja metallinmuovaustyökaluille.

Oerlikon Balzers laajentaa dedelleen pinnoitustomintaansa Aasiassa ensimmäisellaa asiakaskeskuksella Vietnamissa

Uusi pinnoituskeskus Bac Ninhissä, Vietnamin pääkaupungista Hanoista koilliseen, on tärkeä virstain pylväs yhtiön laajentumisstrategiassa Aasiassa ja luo uusia mahdollisuuksia Oerlikon Balzersille tarjota laadukkaita ja vakiintuneita pinnoituspalvelujaan Vietnamin nousevassa maan taloudessa.

Oerlikon Balzers esittelee BALINIT DURANA, monipuolisen pinnoitteen vaativiin koneistussovelluksiin.

AlTiN-pohjaisten ja TiSiXN-kerrosten yhdistelmä antaa BALINIT DURANAlle korkean sitkeyden ja erinomaisen kulutuksenkestävyyden jopa äärimmäisissä käyttölämpötiloissa. Räätälöity pinnoiterakenne ja sen ominaisuudet vähentävät kulumista. Asiakkaat hyötyvät leikkaustyökalujensa suorituskyvyn merkittävästä kasvusta ja keskimääräistä pidemmästä käyttöiästä.

Oerlikon Balzers esittelee uuden BALDIA-valikoimansa korkealaatuisista timanttipinnoitteista

Timantti tarjoaa erityisiä ominaisuuksia: se on äärimmäisen kulutusta kestävä ylittämättömän kovuutensa ansiosta, tarjoaa lämmönjohtavuuden ja on kemiallisesti inertti, joten se on paras valinta erittäin hankaavien perusmateriaalien koneistukseen. BALDIA-valikoiman timanttipinnoitteet parantavat leikkaustehoa ja mahdollistavat osien valmistamisen tiukimmilla toleransseilla parhaan mahdollisen viimeistelytarkkuuden saavuttamiseksi.

Oerlikon Balzers avaa uuden hiontakeskuksen Venäjälle laajentaakseen leikkaustyökalujen palveluvalikoimaansa

Oerlikon Balzers avasi uuden hiontakeskuksen Moskovaan vastauksena maailmanlaajuisten ja paikallisten asiakkaiden kysyntään korkealaatuisten leikkaustyökalujen kunnostuspalveluista, mukaan lukien uudelleenpinnoitus ja toimitus. Uuden Venäjän keskuksen myötä Oerlikon Balzersilla on nyt kunnostuspalvelukeskuksia 18 maassa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Oerlikon ostaa Coeurdorin laajentuakseen kasvaville luksustavaramarkkinoille

Oerlikon ilmoittaa onnistuneesti ostavansa Coeurdorin, joka on johtava täyden palvelun komponenttien toimittaja nopeasti kasvavalle luksustuoteteollisuudelle. Coeurdor on vakiintunut brändi ja täyden palvelun tarjoaja metallikomponenttien suunnitteluun, valmistukseen ja pinnoittamiseen maailman johtaville luksusbrändeille. Coeurdorin asusteet ovat osa nahkalaukkuja, vöitä, kelloja ja muita luksustavaroita.

Oerlikon Balzers allekirjoitti kymmenen vuoden sopimuksen MTU Aero Enginesin kanssa seuraavan sukupolven lentokoneiden komponenttien pinnoittamisesta tehokkuuden parantamiseksi

Tällä pitkäaikaisella sopimuksella Oerlikon Balzers ottaa jälleen suuren askeleen eteenpäin edistyneiden pintatekniikoiden ja pinnoitteiden toimittamisessa ilmailuteollisuudelle. MTU Aero Engines, Saksan johtava lentokonemoottorien valmistaja, hyötyy johtavan ohutkalvofysikaalisen höyrypinnoituksen (PVD) toimittajan teollistumisesta, osaamisesta ja asiantuntemuksesta ja sen laitevalikoimasta mahdollistamalla yhtenäisen ja toistettavan tuotelaadun toimitukset lyhyt aika.

75 vuotta Oerlikon Balzersia: loputon intohimo kestäviin pintaratkaisuihin

Oerlikon Balzers täyttää 75 vuotta. Professori Max Auwärter sai vuonna 1946 idean, kuinka tuolloin laajalti tuntematon tyhjiöohutkalvoteknologia saataisiin käyttökelpoiseksi teollisessa mittakaavassa. Liechtensteinissa toimiva yritys on 1980-luvulta lähtien ottanut hänen ideaansa ja keskittynyt intohimoonsa kestäviin innovaatioihin, jotka parantavat merkittävästi työkalujen ja tarkkuuskomponenttien suorituskykyä ja käyttöikää monilla eri aloilla.

Oerlikon Balzers EMO 2021:ssä: Maksimaalinen tuottavuus kestävillä pinnoitusratkaisuilla

Oerlikon Balzers on esitellyt uusimmat pinnoite- ja laitekehitystyönsä sekä digitaaliset palvelunsa EMO:ssa Milanossa 4.-9.10.2021. Nämä viimeisimmät innovaatiot antavat asiakkaille pidemmän työkalun käyttöiän, paremman prosessin luotettavuuden, lisää tuottavuutta ja pienentää ympäristöjalanjälkeä sekä säästää merkittävästi tuotantoa. kustannuksia.

Kestävä autotuotanto: Oerlikon Balzersin pinnoiteratkaisut edistävät innovatiivista muovikonseptipalkintoa premium-autojen valmistajalle

Oerlikon Balzers toimitti pinnoituslaitteita ja ratkaisuja muoviosien metallointiin BMW Group Plant Landshutille. Oerlikon Balzersin kehittämä ePD-teknologia mahdollistaa innovatiiviset toiminnot ja suunnittelut ja täyttää REACH-ympäristömääräykset. Syyskuussa BMW Group voitti Grand Award -palkinnon täysin uuden täyssähköisen kompaktin katumaasturin, BMW iX:n, innovatiivisesta muovikonseptistaan. Palkinnon saamiseen vaikuttivat sekä kestävät anturien läpinäkyvät pinnoitteet että Oerlikon Balzersin muovaustyökalujen pinnoitteet uuden laatusäleiköden valmistukseen.

Oerlikon Balzers wins Technology Innovation Award for surface treatment in the automotive industry

Oerlikon Balzers is awarded the Technology Innovation Award by AutoRevista, the leading Spanish trade magazine for the automotive industry. This award recognises the growth achieved in Spain by Oerlikon Balzers, which has offered a diverse and sustainable coating portfolio in this industrial sector for decades.

Oerlikon Balzers launches BALINIT MOLDENA, a highly abrasion and corrosion resistant coating for injection moulding and extrusion of filled polymers

Its superior abrasive and corrosion resistance makes it perfect for applications with glass fibre reinforced plastics (GFRPs) and fully recycled materials while ensuring a longer mould service life and delivering high-quality products.

High process reliability in tapping with the new BALIQ ANTOS coating from Oerlikon Balzers

BALIQ ANTOS increases considerably production output thanks to its homogenous running-in behaviour. Customers benefit from high process reliability and longer tool service life.

New BALINIT MAYURA coating from Oerlikon Balzers enables maximum precision and productivity for machining and forming non-ferrous materials

BALINIT MAYURA is a new carbon-based coating for machining and forming non-ferrous materials. Manufacturers and end users benefit from longer tool service life and higher productivity in the manufacturing process.

1 / 103

Palautetta tai kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä!

keyboard_arrow_up